Janšina većina obranila slovenskog ministra unutarnjih poslova

 

Slovenski parlament je na izvanrednoj sjednici odbio u noći na subotu interpelaciju protiv ministra obrane Aleša Hojsa, člana stranke premijera Janeza Janše.

Na glasovanju poslije maratonske sjednice započete u petak za Hojsovo smjenjivanje glasovalo je  38 zastupnika, a 43 su bila protiv, što odražava i omjer parlamentarne većine Janšine četverostranačke koalicijske vlade nad lijevo-liberalnom oporbom.

Hojs je nakon glasovanja kazao da će o svojoj poziciji u ponedjeljak ponovo  razgovarati s premijerom Janezom Janšom. Hojs je prije tri mjeseca nakon skandala u svom ministarstvu već bio dao “neopozivu” ostavku, ali je premijer nakon toga kazao da se radilo o “kuvertiranoj” ostavci koju nije prihvatio.

Opozicija je Hojsa  optužila za politizaciju resora, te miješanje u nezavisnost policije i istražnih organa, ali i navodno “filoustaštvo” vezano na neodržani koncert Marka Perkovića “Thompsona” u Mariboru 2017. godine.

Braneći se od optužbi, Hojs je zastupnicima kazao da osuđuje “ustaštvo”, ali da mu je isto tako neprihvatljivo i “četništvo”.
Dodao je da se radi o ideološkim napadima, te da su oporbeni Socijalni demokrati (SD) za napade na njega iskoristili fantomski, neodržani koncert kontroverznog hrvatskog pjevača u Mariboru 2017. godine.

“Tog koncerta nije bilo niti će ga biti”, kazao je Hojs. Podsjetio je da je taj koncert 2017. zbog očuvanja javnog reda i mira zabranila tadašnja načelnica upravne jedinice Maribor  Ksenija Klampfer, kasnije ministrica za rad i socijalna pitanja u vladi bivšeg premijera Marjana Šareca, te da je tu njezinu odluku na žalbu organizatora koncerta ukinuo upravni sud, što je onda potvrđeno i rješenjem MUP-a. Hojs je rekao da se tako postupilo po načelu vladavine prava i  da s tim osobno nije imao ništa.
Tijekom izvanredne  sjednice oko parlamenta su u Ljubljani  u večernjim satima održani novi, 25. po redu prosvjedi protiv vlade Janeza Janše koji se održavaju svakoga petka.

Ovoga su puta prosvjednici okružili parlament i palili baklje, tražeći ostavku Hojsa i cijele “strahovlade” Janeza Janše, odnosno koalicije u kojoj dominira “ekstremna” desnica, želeći time pokazati da  u Sloveniji “vlast pripada narodu”, prenijela je Slovenska tiskovna agencija STA.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]