Janša poziva na stvaranje koalicije bez Cerarovih vladajućih stranaka

Zeljko Lukunic/PIXSELL

Relativni pobjednik slovenskih parlamentarnih izbora Janez Janša pozvao je u utorak na stvaranje potencijalne koalicije stranaka desnice i centra bez triju stranaka koje sudjeluju u sadašnjoj tehničkoj vladi Mire Cerara.

“Otvoreni razvojni i strukturni problemi Slovenije naglašavaju potrebu suradnje stranaka koje nisu sudjelovale u upravljanju državom u razdoblju 2014-2018”, navedeno je u priopćenju iz Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), nakon što se Janša susreo s  Matejem Toninom, predsjendikom demokršćanske Nove Slovenije (NSI).

U priopćenju se navodi da bi prednost u formiranju buduće koalicije trebale dobiti dvije najveće stranke u novom parlamentu, dakle Janšina stranka i Lista Marjana Šareca, a Janša u tom smislu idućih dana namjerava nastaviti pregovore s Toninovim zastupnicima.
U potencijalnoj mogućoj koaliciji, te bi tri stranke imale 45 zastupnika u 90-članskom parlamentu, a trebala bi im potpora najmanje još jedne stranke.

Isključivši “trojku” u sadašnjoj tehničkoj vladi, to bi značilo da bi nova mješovita koalicija trebala uključiti ili Slovensku nacionalnu stranku (SNS) Zmage Jelinčiča, ili Stranku bivše premijerke Alenke Bratušek (SAB) ili pak Ljevicu (L) Luke Meseca.

Posljednje dvije stranke do sada su energično odbijale svaku moguću suradnju s Janšom.
Janša je nekadašnju vladu premijerke Bratušek nazivao svojedobno “najgorom slovenskom vladom ikada”, dok su njegova i Mesecova stranka inkompatibilne jer je Janša za povećanje investicija u sigurnost i vojsku, a Mesec za veliko rezanje obrambenih troškova i referendum na kojemu bi se Slovenci odlučivali o članstvu u NATO savezu, a problem su i izraženi personalni animoziteti između više njih.

Da isključuje mogućnost suradnje s Janšom do sada je uglavnom isticao i Šarec koji paralelno pokušava okupiti potencijalnu koaliciju centra i ljevice, ali do sada u tome nije uspio.

Predsjednik Pahor u četvrtak će nakon tjedan dana opet primiti Janšu od koga očekuje jasan odgovor hoće li prihvatiti mandat za sastavljanje vlade ili ne, a u slučaju da se stvar do 23. srpnja ne rasčisti, Slovenija će ući u drugi krug izbora kandidata za predsjednika vlade s još kraćim rokovima za političke konzultacije i eventualno imenovanje premijera.

Komentiraj