Janša: “Podržavamo ulazak Hrvatske u Schengen”

Predsjednik slovenske vlade Janez Janša potvrdio je da Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen.

“Mi podržavamo ulazak Hrvatske u Schengen, kao što podržavamo i ulazak Rumunjske i Bugarske. Vjerujemo da je njihov ulazak u Schengen važan za jačanje sigurnosti Europske unije”, odgovorio je Janša na tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem gdje je govorio o prioritetima Slovenije tijekom šestomjesečnog predsjedanja koje počinje 1. srpnja, prenosi Jutarnji list.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković dan ranije je rekao kako se nada da će tijekom slovenskog predsjedanja EU na dnevnom redu biti i politička odluka o ulasku Hrvatske u Schengen, nakon što je potvrđeno da su ispunjeni svi tehnički uvjeti.

Često se u diplomatskim krugovima špekuliralo kako će Slovenija, zbog mimoilaženja oko odluke arbitražnog suda, blokirati ulazak Hrvatske u Schengen.

Janša je rekao da će tijekom tih pola godine fokus pokušati vratiti i prema proširenju Europske unije na Zapadnom Balkanu. Nije izravno odgovorio na pitanje o idejama o promjenama granica u regiji, ali je rekao kako je europska perspektiva najbolji odgovor na to jer ulaskom regije u EU pitanja granica postaju manje važna.

Janša je rekao da je proširenje najbolji strateški odgovor kojeg ima EU i da će time spriječiti i utjecaj drugih faktora u regiji Zapadnog Balkana. Podsjetivši da je nakon velikog proširenja 2004, kada je i Slovenija ušla u EU, do sada samo još jedna država postala članicom – Hrvatska 2013. – Janša je rekao kako je proširenje stavljeno u zadnji red.

Najavio je da će 6. listopada u Sloveniji organizirati neformalni summit EU i država Zapadnog Balkana. Rekao je i da će tijekom slovenskog predsjedanja EU glavne teme biti otpornost nakon pandemije te konferencija o budućnosti Europe.

Komentiraj