Janez Janša: “Slovenija bi koristila sva raspoloživa cjepiva ako ih odobri EMA”

Slovenija je u mjesec i pol dana cijepljenja protiv covida-19 do sada zaštitila dva posto stanovništva, a premijer Janez Janša napisao je na Twitteru da bi bila spremna nabaviti i druga raspoloživa cjepiva, uz ona koja već koristi, ali samo ako ih odobri europski regulator za lijekove.

“U Sloveniji ćemo koristiti sva cjepiva protiv covida-19 koja kao učinkovita i sigurna dobiju odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA), uključujući odobrenje nacionalnog regulatora, pa i ruska, indijska i kineska”, objavio je slovenski premijer na svom Twitter profilu.

Njegova vlada u srijedu je objavila da je u proteklih mjesec i pol dana otkad traje cijepljenje protiv covida-19 imunizirala dva posto populacije, a do kraja mjeseca planira taj postotak povećati na pet posto, odnosno cijepiti oko 100 tisuća ljudi.

Do ovog tjedna Slovenija je za cijepljenje koristila cjepiva Pfizer-BioNTecha i Moderne, a početkom ovog tjedna započelo je cijepljenje i cjepivom AstraZenece.

Sva su ta cjepiva osigurana u okviru zajedničkih nabava preko Europske komisije i imaju odobrenje EMA-e koja je u srijedu priopćila da proizvođač ruskog cjepiva Sputnjik V još nije podnio zahtjev za odobrenje u EU.

Komentiraj