Jane Fonda će na dodjeli Zlatnih globusa dobiti nagradu za životno djelo

Hollywood Foreign Press Association, organizatori dodjele filmske i televizijske nagrade Zlatni globus, odlučili su ove godine nagradu za životno djelo dodijeliti 83-godišnjoj glumici Jane Fonda. Nagrada, koja se zove Cecil B. deMille Award, dodjeliti će joj se 28. veljače, iste večeri kada se dodjeljuju i Zlatni globusi.

Jane Fonda kći je Henryja Fonde i sestra Petera Fonde, te je jedna od najpoznatijih zvijezda Hollywooda što zbog filmskih i televizijskih uloga, što zbog političke i društvene angažiranosti tijekom proteklih šest desetljeća. Da je neumorna kao glumica pokazuje i njena uloga u humorističnoj seriji „Grace and Frankie“ gdje glumi sa Lily Tomlin, a koja joj je donijela nominaciju za nagradu Emmy 2017. godine.

Još od početka sedamdesetih godina, kada je vodila kampanju protiv rata u Vijetnamu, ona je utjecajni antiratni aktivist a jednako je bila aktivna i u protestima protiv rata u Iraku. Jednako tako bori se i za zaštitu okoliša pa je 2019. godine pred Capitolom u Washingtonu bila uhapšena čak četiri puta jer je protestirala protiv američke politike glede klimatskih promjena.

U intervjuu za britanski list The Guardian 2018. godine govorila je o svojoj dugoj glumačkoj karijeri. Tada je rekla „Osjećam se sretnicom. Umirovila sam se na 15 godina. Otišla sam s 50 a vratila se sa 65 godina. Bila sam u braku s Tedom Turnerom koji mi nije pomogao oko samopouzdanja i sličnih stvari. Nakon toga željela sam vidjeti mogu li ponovo uživati u glumi. Sa 65 godina ne očekuješ da ćeš imati karijeru. I hit tv seriju. A sada imam 80 i stalno se štipam jer ne mogu vjerovati, nisam mislila da ću živjeti ovako dugo“.

Tijekom dosadašnjih godina nagradu Cecil B. deMille osvajali su, između ostalih, Tom Hanks, Meryl Streep, George Clooney, Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Barbra Streisand, Denzel Washington, Martin Scorsese i Audrey Hepburn.

Komentiraj