JANDROKOVIĆ: “Unatoč mjerama zaštite, očekujem svečanu sjednicu Sabora”

 

Dosadašnji i novi predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u petak je za Dnevnik Nove TV kazao da, unatoč mjerama zaštite, očekuje svečanu sjednicu Sabora.

“U Saboru ćemo raditi prema epidemiološkim mjerama, prvenstveno vodeći računa o zdravlju samih zastupnika i zastupnica, ali i njihovih bližnjih. Tu na neki način moramo biti i primjer. Svi će imati maske, a hoće li ih imati i kada će govoriti to ćemo vidjeti. U donjem dijelu će sjediti 89 zastupnika”, otkrio je Jandroković.

Dodao je da je inzistirao na tome da kostituirajuća sjednica bude u zgradi Hrvatskog Sabora. “Nije mi se činilo primjereno da to bude u nekom hotelu, restoranu, to ne bi bilo lijepo. Pokušat ćemo sjednicu održati da ipak bude svečana”, kaže Jandroković.

Na konstituirajućoj sjednici bit će predsjednik države, predsjednik Vlade i predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda. “Neće biti niti svi članovi Vlade, ali dan poslije, u četvrtak, kada imamo imenovanje premijera i ministara, oni će sjediti s desne i lijeve strane govornice, a dio koji ne stane tu sjedit će malo sa strane. Nije idealno, ali…”, kaže.

Ova će sjednica ostati upamćena po tome što Jandroković sam sebi predaje mandat. “Malo je nespretno, gledao sam kakav je protokol. Sam sebe ću prozvati da dam prisegu, što je malo nespretno, ali nemam kuda. I nakon što budem izabran, ako sve bude u redu, sam ću sebe prozvati da održim prigodni govor”, rekao je.

Za novi saziv Sabora kaže da je dobar i da sadrži sve što je zastupljeno u hrvatskom društvu, od krajnje ljevice do krajnje desnice, a na pitanje hoće li mu teže biti čuvati parlamentarnu većinu ili disciplinu, odgovorio je da će se tek vidjeti kakva će biti disciplina novih zastupnika.

Kaže da će mu možda neki zastupnici iz prošlog saziva, s kojima je imao žive rasprave, poput Ivana Pernara i Gordana Marasa, i nedostajati, takav je, kaže, posao jer oni nisu dobili potporu građana na izborima.

Jandroković je rekao i da je novim zastupnicima već poslao informacije nužne za prvi dan zasjedanja, a u sabornici će ih dočekati Ustav, Poslovnik Sabora i upute za zastupnike. Na kraju je dodao da ne očekuje dva svoja portreta u Saboru, s obzirom na to da će u dva mandata obnašati dužnost predsjednika Sabora, a tu je situaciju opisao i pjevajući: “Nitko nema dva portreta, pa nemam ni ja..”.

Komentiraj