Jandroković: “Trebamo podvući crtu i prestati miješati argumentiranu raspravu i vrijeđanje”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u utorak je, nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora s predsjednicima Klubova zastupnika, dao izjavu za medije.

Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je rekao da premijer Andrej Plenković ima lažnu dijagnozu anemije te da je to iskoristio da bi izbjegao služenje vojske. “To je govor koji je meni neprihvatljiv, smatram da ne bi trebao biti dio govora u javnom prostoru, to je govor koji čitamo u komentarima ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama. Nije primjereno niti pristojno govoriti o nečijem zdravstvenom stanju, pritom se rugajući, kako predsjednik kaže. To je civilizacijski doseg, da se na takav način rugamo nečijim izgledom, zdravljem, to je pitanje dobrog odgoja i ponašanja, po meni potpuno neprihvatljivo. Ja mislim da to treba prestati, ja sam već ranije pozivao na to”, kazao je Jandroković novinarima u Saboru.

Dodao je da, ako se ne slažu u tome gdje će se održati obilježavanje Oluje, to ne znači da je potrebno vrijeđati onoga koji ima drugačije mišljenje od onoga kakvo imaš ti. “Trebamo podvući crtu i prestati miješati argumentiranu raspravu i vrijeđanje koje se kontinuirano pojavljuje u javnom prostoru. To nije korisno za naše građane i pokušavat ću što je više moguće razgovarati o stvarima koje su bitne za naše građane”, poručio je predsjednik Sabora.

Dodao je da je najvažnije da prestane ta vrsta uvredljive komunikacije. “To je i u običnom životu, ako ne razgovaramo civilizirano, pristojno, onda je nemoguć dogovor oko bilo čega. Pozivam da se koncentriramo na ono što je bitno”, rekao je Jandroković i dodao da je i ranije pozvao da se prestane optuživati i vrijeđati u javnom prostoru.

Upitan što očekuje od presude Ratku Mladiću, Jandroković je rekao da očekuje najstrožu i najoštriju moguću kaznu. “On to zaslužuje”, rekao je.

Kad je u pitanju Zlata Đurđević i njezina kandidatura za predsjednicu Vrhovnog suda, Jandroković je rekao da HDZ neće podržati kandidatkinju koju je najavio da će podržati predsjednik Republike, ali da na Odboru za pravosuđe i u Saboru očekuje konstruktivne rasprave.

Komentiraj