HINA/ Daniel SPONZA/ ml

JANDROKOVIĆ ‘Proslava u Puli oslikava povezanost NR Kine i Hrvatske’

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je u petak navečer u pulskoj Areni da veličanstveni spektakl kojim je obilježena 25. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Hrvatske i 68. godišnjica osnutka NR Kine simbolički oslikava “našu povezanost”, dosadašnje bilateralne odnose, ali i njihovu budućnost.

“Hrvatska i Kina duboko su povezane zemlje dugogodišnjim prijateljstvom između svojih naroda, a odnosi između naših dviju zemalja kontinuirano su se razvijali od 1992. godine počivajući uvijek na međusobnom povjerenju i uvažavanju”, istaknuo je Jandroković.

Proslavom u Puli željelo se poslati poruku široj javnosti da “možemo imati blistaviju budućnost ako udružimo snage”, rekao je veleposlanik NR Kine u Hrvatskoj Hu Zhaoming .

Hrvatska će i dalje nastaviti odlučno podupirati načelo “jedne Kine” i davati potporu teritorijalnom integritetu i državnom suverenitetu Kine, istaknuo je Jandroković.

“Nakon uspješne 2009. godine koju je obilježio prvi posjet predsjednika Kine Hrvatskoj i posjet hrvatske predsjednice Kini 2015. godine, naše prijateljstvo i visoki stupanj političkog povjerenja dodatno su učvršćeni”, naglasio je predsjednik Sabora.

Kina kao kolijevka civilizacije, a danas globalna gospodarska snaga s velikim postignućima, vizijski je pokrenula projekt “Jedan pojas, jedan put” koji će omogućiti u budućnosti održivost svjetskog gospodarskog razvoja novim infrastrukturnim povezivanjem ali i promicati mir sigurnost i prijateljstvo, istaknuo je Jandroković.

“Hrvatska želi biti važan partner u tom projektu jer je jedna od ishodišnih točaka gospodarskog pojasa Put svile. Stoga pozdravljam i interes kineskih ulagača za Hrvatsku gdje je dobar primjer nedavno kinesko ulaganje u tvrtku Rimac”, poručio je Jandroković.

Po njegovim riječima to ulaganje je važno za Hrvatsku jer je jedno od najvećih izravnih stranih ulaganja u jednu hrvatsku tehnološku tvrtku, kazao je Jandroković.

Dodao je da Hrvatska očekuje više investicija iz Kine, a ima dosta razgovora i projekata koji bi mogli biti zajednički realizirani, rekao je te  “izrazio nadu da će u idućim godinama i gospodarska suradnja dostići razinu političke suradnje”.

U tom je kontekstu spomenuo je činjenicu da je upravo od kineskih građevinskih tvrtki stigla najbolja ponuda za izgradnju Pelješkog mosta.

Cilj proslave izvan Zagreba je predstaviti Pulu Kinezima, a posebice kineskim turistima koji tradicionalno posjećuju uglavnom Zagreb, Plitvice i Dubrovnik”, kazao je veleposlanik Zhaoming.

Naglasio je da ujedno žele potaknuti Kineze da posjećuju i druge dijelove zemlje, uključujući i Istru i uživaju u njezinoj bogatoj kulturi i ljepoti.

Prošle godine broj kineskih turista u Hrvatskoj premašio je sto tisuća, a ta je brojka ove godine premašena, rekao je kineski veleposlanik.

Odnose između Hrvatske i Kine Jandroković je ocijenio vrlo dobrim jer “u političkom smislu u njima nema nikakvih otvorenih pitanja i zato ih možemo ocijeniti prijateljskim”, no unaprijediti bi svakako trebalo gospodarsku suradnju.

Komentiraj