HINA/ Daniel KASAP

JANDROKOVIĆ “Proširenje jedan od prioriteta HR predsjedanja EU-om”

Proširenje Europske unije na jugoistok bit će jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om u prvom polugodištu 2020. godine, kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković u intervjuu za talijansku agenciju Nova.

Proširenje Europske unije na jugoistočnu Europu s obzirom na nove geopolitičke odnose ima stratešku važnost za stabilnost cijelog EU-a, kazao je Jandroković.

“Hrvatska potpora će se, naravno, temeljiti na vjerodostojnom, jasnom, strogom i pravednom procesu pristupanja, koji je i sama iskusila”, naglasio je.

Ostale važne teme koje Hrvatska tijekom predsjedanja kani istaknuti nastavak su gospodarskog rasta i zapošljavanja, s naglaskom na mlade, osnaživanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a, energetska i prometna povezanost, rekao je.

Poručio je i da će Hrvatska vrlo brzo ispuniti sve kriterije za pristupanje šengenskom području te da očekuje da će politička odluka na razini EU-a o tome biti donesena do početka predsjedanja Hrvatske Vijećem EU-a.

Odgovarajući na pitanje o situaciji u BiH, Jandroković je kazao da je Hrvatska zabrinuta činjenicom da su hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabrali Bošnjaci, dok je golema većina Hrvata glasovala za drugog kandidata.

“Izmjene izbornog zakona su nužne u skladu s odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju. Te izmjene moraju osigurati autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata, kao jednog od triju konstitutivnih naroda”, kazao je.

“Očekujemo daleko veću senzibiliziranost EU-a i međunarodne zajednice za ovo pitanje”, naglasio je predsjednik Sabora.

Komentiraj