JANDROKOVIĆ: “Onoga tko se u ovoj situaciji pokuša okoristiti treba javno osuditi i kazniti”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković u utorak je, nakon sastanka Predsjedništva Sabora, komentirao izmjene Poslovnika, Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kao i tvrdnje nekih sindikata da postoje poslodavci koji zlorabe mjere financijske pomoći koje je donijela Vlada.

Jandroković je potvrdio da je počinju razgovori o izmjeni Poslovnika kako bi se definirao rad u situaciji epidemija u čemu bi težili da se vodi računa o proporcionalnosti, odnosno da klubovi koji imaju veći broj zastupnika imaju veći broj nazočnih su sabornici u odnosu na manje klubove.

Kazao je da će se u petak po prvi puta glasovati tako da najveći broj zastupnika bude u sabornici, a ostali će biti u druge dvije prostorije kako bi se vodilo računa o dovoljnoj udaljenosti. Dio zastupnika koji će biti u sabornici glasovat će elektronički, a ostali ručno što će se zatim zbrojiti i elektroničkim putem dojaviti na središnji stol gdje je predsjedavajući.

Odgovarao je na pitanja i izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim će se zapravo legalizirati sve odluke kriznog stožera.

“Odluke nisu bile nelegalne, zakon ćemo, vjerujem, donijeti u petak i imat ćemo situaciju koja će biti legalna i legitimna, radilo se o izvanrednoj situaciji, a reakcija Vlade je bila iznimno brza i učinkovita te je na adekvatan način odgovorila na izazov koji se dogodio. Sada će se ovim izmjenama jasno definirati i ova situacija koja traje i moguće situacije u budućnosti, moramo imati razumijevanje za ljude koji su donosili te odluke jer je situacija bila izvanredna”, pojasnio je Jandroković dodavši da će se, ono što je uočeno kao nedostatak, ispraviti donošenjem zakona koji će, kako vjeruje, imati visoku suglasnost svih.

“Razgovarao sam s pravnim stručnjacima, ne očekujem tužbe, može ih biti, no siguran sam da one neće proći” rekao je Jandroković komentiravši mogućnost naknadnih tužbi građana, prenosi N1.

“Poduzetnici, sindikati, radnici se bore za svoja prava što je normalno, sindikat ima zadaću brinuti o pravima radnika,a država sve mora objediniti. Od svih očekujem da shvate situaciju, da su mjere Vlade izuzetno dobre, no da se svi nečega moraju odreći da bi kao društvo i država mogli ići naprijed, a svaka isključivost ne čini dobro nikome. Neću nikoga suditi niti stati na bilo čiju stranu jer smatram da svatko tko predstavlja neke interesne grupacije mora biti dovoljno širok i shvatiti situaciju, no isključivo se boriti za sebe znači potapati drugu stranu, moramo biti solidarni”, rekao je Jandroković o sindikatima.

Predsjednik Sabora komentirao je i tvrdnje pojedinih sindikata da neki poduzetnici netransparentno raspolažu sredstvima koje je za borbu protiv negativnih efekata epidemije koronavirusa uplatila Vlada.

“Smatram da sve koji bi u ovoj situaciji pokušali nešto ušićariti treba najoštrije sankcionirati, Vlada je posegnula za nevjerojatnim mjerama, svima je teško, imamo bolesne i umrle, ljude koji se bore s krizom i da sada netko pokuša uzeti nešto što mu ne pripada je krajnje nemoralno i to treba oštro sankcionirati. Ako netko pokuša ukrasti, ne dati novac radniku, treba to javno reći i na sve načine sankcionirati”, rekao je Jandroković.

Zaključio je da neće dozvoliti manipulacije. “Ako se javi netko tko će se od ove situacije pokušati okoristiti, treba ga javno osuditi i zakonski kazniti”, poručio je.

Komentiraj