Jandroković odgovorio Milanoviću: “Predsjednik može imati svoje mišljenje, ali je dužan držati se zakona”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u utorak da Predsjednik Republike može imati svoje mišljenje, ali da je dužan držati se zakona. 

“Ovdje će danas biti 700 ljudi iz svijeta poduzetništva, kulture, umjetnosti i akademske zajednice. Njemu je ljepše s političkom tajnicom SDP-a u Omišlju. Predsjednik može imati svoje mišljenje, ali kao predsjednik dužan se držati zakona. Ovaj dan definiran je Zakonom o državnim praznicima”, rekao je Jandroković uoči svečanog koncerta u zagrebačkom HNK-a povodom Dana državnosti.

Ne treba voditi polemike oko toga i osporavati, tu je Zakon o državnim praznicima

Jandroković je naglasio da je iznimno važno prisjetiti se 30.5.1990. godine kad je konstituiran prvi demokratski višestranački Hrvatski sabor.

“Nakon razdoblja totalitarizma, komunističke Jugoslavije, hrvatski narod poslao je dvije poruke – da želi samostalnu i slobodnu Hrvatsku, a ne Jugoslaviju i da ne želi tiraniju i totalitarizam, već da želi demokraciju, višestranačje, slobodu izričaja i slobodu medija. Zato je taj datum toliko važan”, rekao je Jandroković.

Vidim, dodao je, da ga neki osporavaju govoreći da je taj dan izglasala tadašnja HDZ-ova većina.

Plenković: “Miks kompleksa i ljubomore pršti iz Milanovića. Čak ponovo i šmrče”

“HDZ-ova većina je izglasala i 25.lipnja i 8. listopada, takve su bile povijesne okolnosti. HDZ je tad kao stranka dobio povjerenje hrvatskog naroda da stvori državu i da se izbori za slobodu i demokraciju. Posebno je istaknuta uloga predsjednika Tuđmana i hrvatskih branitelja. Ne treba danas oko toga voditi polemike i osporavati, to je Zakon o državnim praznicima i Hrvatski sabor izglasao je ovaj dan kao Dan državnosti”, istaknuo je.

Jandroković je rekao kako je ishodišna točka bio 30.5. 1990. godine, a nakon toga uslijedio je niz događaja koji je doveo do hrvatske slobode i današnje pozicije koju Hrvatska ima u suvremenom svijetu.

Nismo bili željeno dijete međunarodne zajednice

“Morali smo se prvo izboriti da nas svijet prihvati kao činjenicu i bili smo žrtva velikosrpske agresije, pobijedili smo u ratu, izborili se za međunarodno priznanje, međunarodnu afirmaciju, ušli u NATO savez, EU, ove godine u Schengen i euro. Nismo bili željeno dijete međunarodne zajednice. Krvavo smo se morali izboriti za svoju slobodu. Tu smo pokazali kao narod veliku žilavost i spremnost da ostvarimo svoje ciljeve”, rekao je Jandroković.

Svim građanima Hrvatske i Hrvatima u svijetu čestitao je Dan državnosti, 30. svibnja.

“Čvrsto vjerujem da će s vremenom to prihvatiti svi, pa i Zoran Milanović”, zaključio je Jandroković.

Milanović opet ne štedi Plenkovića: “Čovjek dubokih kompleksa. Dan državnosti? Praznik koji je HDZ sebi izglasao”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner