Jandroković objasnio kako će raditi Sabor u novim uvjetima

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u utorak je održao konferenciju za novinare nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima Klubova zastupnika, na kojoj se raspravljalo o načinu rada Sabora u predstojećem razdoblju.

Kako je Jandroković izvijestio novinare, na sjednici su razgovarali dnevnom redu Sabora te planu i dinamamci rada do kraja studenog, kao i novom Poslovniku.

“Zasjedanje počinje 3.11. aktualnim prijepodnevom. U srijedu imamo godišnje izvješće Vlade RH, a u četvrtak raspravit ćemo rebalans proračuna. Idući utorak rasprava o amandmanima na proračun, a u srijedu glasovanje. Do 5. će biti rasprava o izmjeni Poslovnika, o kojem bismo glasali kada i o rebalansu proračuna. 18. i 19. raspravljat ćemo proračun i tjedan kasnije o amandmanima na proračun”, kazao je Jandroković dodajući da će Sabor raditi četiri tjedna.

Podsjetio je na odluku Ustavnog suda, da onaj tko ima pravo glasati ima pravo i sudjelovati u raspravi. “Dogovorili smo se da svi imaju mogućnost sudjelovanja u raspravi, neće biti limita za sjedenje u sabornici”, rekao je Jandroković i dodao da će osigurati nekoliko saborskih dvorana u kojima će sjediti saborski zastupnici. U velikoj vijećnici i dalje će biti 41 zastupnik plus predsjedavajući.

“Druga stvar su replike, koje su bile sporne. Zastupnici će se javiti iz prostorije u kojoj sjede, nadležni službenici će ih dostavljati predsjedavajućem. Bit će pozicija u velikoj vijećnici s koje će moći replicirati. Isto vrijedi i za povredu Poslovnika”, objasnio je predsjednik Sabora.

“Oni koji glasuju videoputem sada mogu i raspravljati, ali pod uvjetom da su bolesni ili u samoizolaciji”, rekao je Jandroković.

Naglašava da svaki zastupnik neće imati svoje mjesto, već će ona biti dodijeljena klubovima, koji će sami rotirati zastupnike.

Komentiraj