Jandroković o vukovarskoj koloni sjećanja, epidemiološkoj situaciji i predsjedniku Milanoviću

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković komentirao je aktualni sat u Saboru, epidemiološku situaciju u Hrvatskoj, ali i izjave predsjednika Zorana Milanovića.

Na početku gostovanja u Dnevniku HRT-a, Jandroković je govorio o današnjem Aktualnom prijepodnevu u Saboru.

“Mislim da je rasprava bila primjerena trenutku u kojem se nalazimo, očito su zastupnici i zastupnice pristupili Aktualnom prijepodnevu dosta odgovorno, bez preteških riječi, bez incidenata, bilo je zanimljivih pitanja i odgovora. Bilo je u skladu s vremenom u kojem živimo”, istaknuo je predsjednik Sabora.

Temeljem odluke Ustavnoga suda, vezano uz način na koji zastupnici u posebnim okolnostima mogu sudjelovati u raspravama, Gordan Jandroković kaže da su ispoštovali odluku Ustavnoga suda i da sada svi zastupnici sudjeluju u raspravi.

“Rasporedili smo se po pet dvorana, imamo i video vezu. Doći će do određenog usporavanja, ali ne toliko da bi to utjecalo na učinkovitost i donošenje zakona”, rekao je Jandroković.

Sutra neće biti velike polemike o izvješću o radu Vlade, dodaje, ali očekuje interesantne rasprave oko rebalansa te proračuna za 2021. godinu.

“Svima je u interesu da prevladamo ovo teško razdoblje. Očekujem da ćemo biti odgovorni i ozbiljni”, naglasio je Jandroković.

Osvrnuo se i na izjave predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da će podržati lockdown, ali da ne želi policijski sat. Dodaje da bi zapravo Sabor trebao odlučivati o zatvaranju gospodarstva.

“Nema lockdowna niti policijskog sata. Ne znam što će predsjednik Republike podržavati. Što će biti i kako će biti, odlučit će Hrvatski sabor, a ako bude sporova, onda će o tome odlučivati Ustavni sud.”

Na pitanje jesu li važniji životi građana ili ekonomija, kaže da su životi na prvom mjestu ali i dodaje da se mora voditi računa o gospodarskoj aktivnosti i ekonomiji. Očekuje i nada se da će se građani koji za sada to ne čine, striktnije držati se mjera. Kaže, da puno toga ovisi o ponašanju građana.

“Naše brojke su velike, ali su puno niže od brojnih drugih zemlja. Vjerujem da smo ušli u jednu fazu u kojoj će doći do stagnacije broja novozaraženih.”

Bliži se Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a s obzirom na preporuke, treba li održati Kolonu sjećanja?

“Od ove godine to je neradni dan, dajemo tom danu veliki značaj. Želimo i buduće naraštaje podsjećati što se događalo. Imamo specifičnu situaciju, epidemiološke mjere odredit će opseg manifestacije. Kolona sjećanja da, ali u kojoj formi i  s kojim brojem ljudi, ovisit će o tome koliko ćemo imati novozaraženih, teško bolesnih i umrlih. Moramo na dostojanstven način obilježiti taj dan.”

Na pitanje razgovara li se s gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom o organizaciji Dana sjećanja, kaže da taj dan zajedno organiziraju Vlada i grad Vukovar.

Vjeruje da će se postići razuman dogovor, koji će voditi računa o zaštiti života i zdravlja onih koji će tamo biti te o dostojanstvenom obilježavanju toga dana.

Komentiraj