Jandroković: “O predsjedniku Vrhovnog suda vjerojatno ćemo odlučiti do kraja mjeseca”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković izjavio je za rtl.hr kako je saborska većina “u dilemi” koga izabrati za predsjednika Vrhovnog suda, precizirajući kako će “vjerojatno odlučiti do kraja mjeseca”.

“HDZ i naši partneri još uvijek odlučuju o tome kako ćemo se postaviti i ne mogu reći finalni stav”, kazao je o izboru predsjednika Vrhovnog suda. “Mogu reći svoje promišljanje i promišljanje dijela kolega s kojima sam razgovarao. Imamo ozbiljnu dilemu jer bismo htjeli postupiti ispravno. S jedne strane imamo kandidata koji je pod stegovnim postupkom Državnog sudbenog vijeća, očito nije ispunjavao normu”, kazao je.

“Da bi netko postao prvi čovjek Vrhovnog suda, a vodi se stegovni postupak zbog neispunjavanje norme, mislim da ne šaljemo dobru poruku. Druga stvar je mišljenje struke koja je jedinstvena kada je pitanju opća sjednica Vrhovnog suda. Ona je rekla ‘ne’ sucu Dobroniću. Nadalje, on nema upravljačkog iskustva, nije vodio nijedan sustav, i do sada je sudac prve razine Trgovačkog suda. To je jedna strana priče. S druge strane svjesni smo da ako ga ne izaberemo, da će se priča o izboru predsjednika Vrhovnog suda nastaviti, što ne pridonosi stabilnosti ukupnog demokratskog sustava, niti je to korisno za pravosudni sustav. Nije predsjednik Vrhovnog suda osoba koja će reformirati pravosudni sustav, ali bilo bi bolje da ga imamo. Pred dilemom smo, izabrati čovjeka koji nije u potpunosti osoba koja bi mogla obavljati tako visoku dužnost, a ako ga ne izaberemo, imamo nastavak trakavice. Uskoro ćemo donijeti odluku, vodeći se razmišljanjem da odlučimo kako mislimo da je bolje za građane”, kazao je Jandroković te dodao da će vjerojatno odlučiti do kraja mjesca.

Jandroković je na početku razgovora komentirao početak zasjedanja nakon ljetne stanke i misli li da su oporbeni zastupnici iskoristili priliku da vladajućima postave konkretna pitanja.

“Dugo sam u Saboru ali ne pamtim da je ovako lagano prošlo aktualno prijepodne bez prave političke strasti i sadržaja kada je u pitanju oporba. Dijelim ocjenu da oporba nije dobro iskoristila aktualno prijepodne i očito da su problemi koje oporba ima u vlastitim redovima u većini oporbenih stranaka dovelo do toga da budu bezidejni”, kazao je.

Komentirao je i izmjene Zakona o obnovi. “Po informacijama koje imam na Vladi bi Zakon o obnovi trebao biti do kraja mjeseca i mi ćemo ga žurno staviti na raspravu u Sabor jer želimo da se proces obnove ubrza”, kazao je Jandroković, koji je komentirao i je li Damir Vanđelić prava osoba na čelu Fonda za obnovu. “Ono što mogu konstatirati je očito da proces ne ide brzo koliko smo htjeli. Očito je da postoje problemi s imovinsko-pravnim odnosima, postupkom javne nabave, nelegaliziranim objektima, a očita je i napetost koja postoji između ministarstva i Fonda. Puno je elemenata koje utječu na sporost u obnovi, a nadam se da će Vlada vrlo brzo poslati prijedlog, a da ćemo ga u Saboru još brže izglasati te da će Zakon biti dobar. Što se tiče Vanđelića, o tome neka sude građani. Volio bih da stvari idu brže i da Fond puno aktivnije i pozitivnije te s više strasti sudjeluje u obnovi, da pripomaže, bude konstruktivan, a da se manje ponaša kao netko tko kritizira i ne nosi odgovornost koju ima on i naš ministar Horvat”, kazao je.

Predsjednik Sabora je govorio o pozivu Aleksandra Vučića koji je pozvao građane srpske nacionalnosti diljem svijeta da izvjese srpske zastave te komentirao je li to opasna inicijativa. “To je promašena inicijativa i drago mi je da nije naišla na odaziv predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Prema informacijama koje imam, ništa se od toga nije dogodilo i mislim da se radi o dobro promišljenoj i mudroj odluci. Kada takve inicijative dolaze iz Beograda koji je bio početkom devedesetih nositelj svih ratova koji su se dogodili na prostoru bivše Jugoslavije, pa sada inicijativa na prostorima gdje se vodio agresorski rat, to nema nikakvog smisla. To nisu poruke budućnosti, to su poruke koje podsjećaju na vrijeme s početka devedesetih, a Srbija iz tog vremena nosi teško breme. Siguran sam da bi takve inicijative trebalo izbjegavati i drago mi je da je hrvatska javnost i da su predstavnici srpske nacionalne manjine tako smireno i mudro reagirali”, kazao je.

Osvrnuo se i na mogući referendum o uvođenju eura koji traže Suverenisti u Saboru.

“Oni traže političku nišu. Smatramo da smo sporazumom o pridruživanju i referendumom ulasku u EU riješili to pitanje jer je pitanje eura bio dio referenduma u godini kada smo ulazili u EU. Oni mogu pokušavati, moje je čvrsto uvjerenje, a i velike većine građana po istraživanju iz sedmog mjeseca, 61 posto hrvatskih državljana jest za uvođenje eura. Imaju dobre razloge. 44 milijarde kuna smo u plusu, čeka nas 24 milijarde eura u idućih sedam godina iz različitih fondova EU. Pelješki most nikada ne bi bio izgrađen da nismo članica EU, to utječe i na našu sigurnost kod Schengen”, kazao je te dodao da je čvrsto stajalište Vlade da referendum nije moguć zbog odredbi sporazuma o pridruživanju EU.

Na pitanje može li Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine koji je povezan s aferom Eko Moslavina, ostati u HDZ-u, Jandroković je kazao da je vrh stranke zadužio županijsku organizaciju da proanalizira ono što se vidjelo u medijima.

“Nakon toga ćemo moći donijeti odluku. Ne bih želio suditi temljem onoga što sam čitao ili vidio u medijima. Volio bih prepustiti nadležnim državnim institucijama da odrade svoj posao, kao što su radili u čitavom nizu slučajeva unazad godinu ili dvije. Tu je vidljivo da je tu bilo dužnosnika HDZ-a, SDP-a, HNS-a, nezavisnih zastupnika. Očito je da DORH i USKOK rade ni po babu ni po stričevima, držeći se Zakona”, kazao je.

Na tvrdnju da iz oporbe kažu da insitutcije rade po nalogu, Jandroković je kazao da je to nevjerojatna teza. “Kada se dogodi da bude uhićen netko iz redova HDZ-a, onda je to u redu jer smo mi kao korumpirani, a kada se to isto dogodi u njihovim redovima kažu da je to osmislio HDZ. To tako ne funkcionira. Hrvatske institucije imaju slobodne ruke i svatko tko je prekršio zakon može se naći na udaru zakona i tako treba i biti”, zaključio je Jandroković.

 

 

Komentiraj