Jandroković: “Nitko iz kluba HDZ-a nije vrbovao zastupnika Zurovca”

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković odrdio je prvi dan novog saziva Hrvatskog sabora i  opovrgnuo nagađanja prema kojima je HDZ bio zainteresiran da im u zastupničkom klubu većinu ‘podeblja’ Dario Zurovec  iz stranke Fokus, poručivši kako nitko iz HDZ-ova kluba s njim o tome nije razgovarao. Najavio je raspravu o Zakonu o obnovi Zagreba za idući tjedan.

“Takvih spoznaja nemam nitko iz kluba zastupnika HDZ-a nije razgovarao s njim. Mi imamo svoja 76 zastupnika i zastupnica koji nas podržavaju tako da korijeni tog odlaska nisu proizašli iz bilo kakvih kontakata s HDZ-om”, rekao je Jandroković u Dnevniku Nove TV.

On se time referirao na Zurovčevu današnju odluku da ne ide u zajednički klub s kolegicama iz Stranke s imenom i prezimenom i Pametnog – Dalijom Orešković i Marijanom Puljak s kojima je osvojio saborski mandat, a koje su potom klub oformile uz pomoć GLAS-a i Anke Mrak Taritaš.

Radi se, kazao je Jandroković, očito o nekakvom njihovom internom nesporazumu i neslaganju.

“Drago mi je da imamo ženski klub, a mogu se našaliti, čini se da je Stranka s Imenom i prezimenom toliko Pametna da je izgubila Fokus i došla na loš Glas”, našalio se.

Na pitanje o optužbama Katarine Peović iz Radničke fronte na račun HDZ-ova Vinka Zulima koji ju je, tvrdi, tijekom stanke saborske sjednice verbalno napao “bezumno urlajući da su joj preci bili koljači”, Jandroković je uzvratio kako ne zna što se točno dogodilo, poručivši međutim da takve stvari nisu dobre i ne bi trebale biti praksa.

“Nisam se uopće s njim vidio, niti razgovarao jer sam cijelo vrijeme predsjedao sjednicom. Ne znam točno što se dogodilo, no i u svom nastupnom govoru danas govorio sam da bez obzira što smo različitih svjetonazora, ideala i programa mi nismo neprijatelja, nego želimo raditi na dobrobit Republike Hrvatske i naših građana, tako da nije dobro da bude ružnih, posebno uvreda na osobnoj razini”, poručio je.

Mogućnost online glasovanja

“Sada ulazimo u vrijeme koje će nositi svoje rizike, no moramo s time živjeti. Ako vidimo da će biti naših kolega i kolegica koji će se razboljeti ili će biti u samoizolaciji, onda ćemo razmišjati o promjeni Poslovnika, video i elektronskom glasovanju, tako da sabor može funkcionirati”, poručio je.

Nova lica u Saboru

“Još uvijek ne mogu sa sigurnošću prepoznati sve saborske zastupnike. Većinu znam, ali neke ne. Trebat će mi neko vrijeme da povežem imena i prezimena s licima”, odgovorio je na pitanje zna li već sad sve zastupnike.

O tome hoće li Andrija Mikulić ostati na čelu zagrebačkog HDZ-a, nije htio. Dodao je i kako je prerano govoriti o kandidatu za gradonačelnika Zagreba. Na konstataciju da se oporba već brusi, rekao je: “Brusili su se i prije prošlih parlamentarnih izbora. Prerano su se brusili”.

Rasprava o Zakonu o obnovi Zagreba idući tjedan

Najavio je da će Sabor raditi još najmanje idući tjedan jer se mora raspraviti zakon o obnovi Zagreba, ali da će na dnevnom redu biti izvješće predsjednika Vlade o sastancima Europskog vijeća i hrvatskom predsjedanju te neki zakoni financijske prirode.

Ponovio je kako ne vidi ni jedan razlog za nedolazak Zorana Milanovića na konstituirajuću sjednicu.

Komentiraj