JANDROKOVIĆ: “Nismo ucijenjeni, odluka je autonomna”

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dao je u utorak, nakon sastanka koalicijskih partnera, izjavu za medije.

“Imali smo sastanak, svi koalicijski partneri su iznijeli viđenje aktualne situacije. Suglasnost postoji oko toga da mandat treba odraditi do kraja i sukladno zakonu i onome što se očekuje do pred kraj 2020. godine”, kazao je Jandroković.

Na pitanje kako komentira izjavu koalicijskog partnera Darinka Kosora da je ovo posljednji put da HNS i SDSS “sole pamet”, kazao je da je odluka o smjeni Lovre Kuščevića donesena autonomno.

Dodao je kako smatra da je HNS postupanjem otežao situaciju jer je to u dijelu javnosti protumačeno kao ultimatum. “To su naše intimne stvari, takve stvari ne bismo odlučivali pod pritiskom koalicijskih partnera”, kazao je.

“Nismo ucijenjeni, odluka je autonomna. Da smo smatrali da Lovro Kuščević treba ostati u Vladi, on bi ostao – bez obzira na koalicijske partnere. Mi smo procijenili da je ta odluka nužna i potrebna iza Vladu i za HDZ. Ono što je učinio HNS nije fer, ali njihovo postupanje nije utjecalo na našu odluku. S obzirom da idu predsjednički i parlamentarni izbori, svaka od stranaka u koaliciji pokušat će iskazati svoje specifičnosti, programe, ali postoje okviri unutar kojih se to može raditi. Ako se izađe iz tih okvira, onda će i HDZ odgovoriti”, poručio je Jandroković.

Na pitanje kad će odlučiti tko će popuniti dvije prazne ministarske fotelje, Kuščevićevu i onu ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, kazao je da će do kraja tjedna biti poznato jedno ime.

Na pitanje kako to da Kuščević nije dovoljno dobar za Vladu i HDZ, ali je dovoljno dobar za saborsku fotelju, odgovara: “Mandat svakog zastupnika je njegov. Ima zastupnika i lokalnih dužnosnika s puno težim situacijama od one Lovre Kuščevića pa su na svojim pozicijama. Nisu se stekli uvjeti da bi se išlo s takvim drastičnim rješenjima. Ne znam ni jednog zastupnika koji je bio pod pod istragom USKOK-a da je zbog toga napustio svoj mandat.”

Komentiraj