Jandroković: “Nije dobro ako svaka istraga bude probijena, nešto unutar institucija nije posloženo kako treba”

Najnoviji slučaj probijanja tajne istrage mogli smo vidjeti u aferi Janaf, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković naglasio je da nešto unutar institucija koje se time bave,  nije dobro posloženo, ako se tajne mjere često probijaju.

Slična situacija dogodila u slučaju afera SMS i Vjetroelektrane

“To nije dobro i očekujem od nadležnih državnih institucija da utvrde što se dogodilo i da pronađu krivce. Jer ako nam svaka istraga na kraju bude probijena, onda to ukazuje da nešto unutar institucija koje se time bave nije posloženo kako bi trebalo”, rekao je Jandroković za HRT.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da je u uhićenja trebalo krenuti ranije, Jandroković je rekao da Milanović prkosi odlukama Stožera civilne zaštite kad je u pitanju epidemija, a sada komentira i istragu i nudi svoja rješenja. Dodao je da bi puno bolja poruka bila da državni vrh da jasnu i nedvosmislenu potporu institucijama koje se time bave.

“Kad je trebalo nekoga uhititi, to zaista nije moj posao, a nije ni posao predsjednika Republike”, poručio je Jandroković.

Tri zastupnika već su u petak ostala bez imuniteta. Na pitanje je li to loš početak Jandroković odgovara – ovisi s koje strane gledate. Nije dobro da izabrani od strane naroda dođu u tu vrstu problema, ali je to i pokazatelj da država funkcionira, da nema nedodirljivih, rekao je.

Na pitanje o stranačkoj sudbini Dražena Barišića, HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice uhićenog u aferi, odgovorio je da će pratiti razvoj situacije.

“Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s kolegom Barišićem. U ovom trenutku logična je razina suspenzija članstva, imamo odrebu u Statutu da, kad se netko nađe u ovakvoj situaciji, možemo suspendirati članstvo do završetka istrage ili cijelog postupka”, rekao je Jandroković, dodavši da nije uvijek lako odlučiti po nekoj špranci.

“Samo jedan akter iz HDZ-a”

Poručio je da sva djela imaju svoje ime i prezime, kako onih u biznisu, tako i u politici, te da je jako bitno da se ne generalizira. Istaknuo je da u ovom slučaju samo jedan od aktera dolazi iz HDZ-a, a prvi dan, dodao je, ponovno je bilo bačeno svjetlo uglavnom samo na Vladu i tu stranku.

“Kada pogledamo da su akteri i iz drugih političkih stranaka, danas izlaze i novinski tekstovi – iako se ne volim u ovakvim situacijama pozivati na medije, ali vidi se da su protagonisti i iz nekih drugih političkih opcija, spominje se čak tu i predsjednik Republike”, rekao je Jandroković.

Jandroković je rekao da su očito i policija i DORH i USKOK napravili svoj dio posla, a sad je na pravosuđu da zaista utvrdi što se dogodilo i sankcionira one koji su prekršili zakon.

“To je zadaća pravosuđa. Ja sam u zakonodavnoj vlasti, postoji trodioba vlasti”, rekao je Jandroković, i dodao:

“Čini mi se da zakonodavni okvir nije loš i da se puno toga može napraviti, ali činjenica je da neki procesi traju jako dugo, da nekad postoje neke odluke koje je teško zdravorazumski objasniti, i upravo iz tog razloga Vlada i najavljuje ove promjene i donošenje novog plana za borbu protiv korupcije.”

O Stožeru i radu nedjeljom

Na pitanje koliko su prihvatljivi prijedlozi da Vlada Saboru podnosi izvješća o radu Stožera civilne zaštite odgovorio je dao tome treba razgovarati.

“Nisam a priori protiv toga”, rekao je Jandroković.

“Ako se dogovorimo, ne vidim nikakvog razloga da s vremena na vrijeme Vlada Saboru ne predstavi izvješće o tome kako radi Stožer”, dodao je.

Jandroković je komentirao i rad nedjeljom rekavši da treba naći balans između prava na rad, ali i prava na odmor i neradnu nedjelju. Dodao je da je njegovo osobno mišljenje kako bi trebale raditi samo službe koje su nužne i uz eventualno neke iznimke osigurati da ljudi taj dan mogu provesti s obitelji. 

 

Komentiraj