JANDROKOVIĆ “Nije dobar način da se HDZ-u postavljaju ultimatumi”

Goran Stanzl/PIXSELL

Gordan Jandroković najavio je u srijedu da će HDZ s koalicijskim partnerima razgovarati za nekoliko dana, ističući kako nema razloga ni za kakvu nervozu ni nestrpljenje, a ponajmanje za postavljanje uvjeta, te kako nije dobar način da se HDZ-u postavljaju ultimatumi.

“S koalicijskim partnerima razgovarat ćemo za nekoliko dana. To smo svima jasno rekli i nema razloga  ni za kakvu nervozu ili nestrpljenje, a ponajmanje za postavljanje uvjeta. To nije dobar način, pogotovo ne da se HDZ-u postavljaju ultimatumi”, rekao je za Dnevnik HRT-a Gordan Jandroković, kojeg za novoga glavnog tajnika HDZ-a još mora potvrditi Središnji odbor stranke.

Drži da za razgovore s koalicijskim partnerima ima dovoljno vremena kako bi se u prijateljskom duhu pronašla najkvalitetnija rješenja koja će zadovoljiti interese birača od centra prema desno.

Glavni tajnik HSP dr. Ante Starčevića Pero Ćorić potvrdio je u srijedu kako je ta stranka od HDZ-a zatražila da im do četvrtka poslijepodne jasno odgovori želi li da dvije stranke ponovo zajedno iziđu na parlamentarne izbore. Poručio je kako će HSP dr. Ante Starčevića u protivnome na izbore s drugim partnerima, no neslužbene informacije iz HDZ-a govore kako su izgledi za takvu suradnju vrlo mali.

Hrvatska može zatvoriti pregovore

O kritikama upućenim Vladi zbog otvaranja pregovora Srbije s Europskom unijom u poglavljima 23 i 24, Jandroković je za HRT rekao kako je šteta što bivša bivša Vlada Srbiji nije ugradila mjerila za otvaranje pregovora u tim poglavljima. Dodao je kako ih je aktualna Vlada morala naknadno ugrađivati.

“Vlada i diplomacija su učinile što su mogle i Srbija neće moći zatvoriti poglavlja a da ne riješi svih pet otvorenih pitanja. Iskorišteni su mehanizmi koji će apsolutno uvjetovati Srbiji da poštuje ono što je ušlo u pregovaračka stajališta i nema nikakvih razloga za zabrinutost da će ta zemlja moći zloupotrijebiti to što su pregovori otvoreni”, istaknuo je Jandroković i dodao kako u slučaju bilo kakvog kršenja ili novih provokacija Hrvatska može zatvoriti pregovore i Srbija godinama i desetljećima može pregovarati ako se bude ponašala onako kako se počela ponašati ovih dana.

Na pitanje kako komentira to što službena izborna kampanja počinje tek 16. kolovoza te spekulacije da to odgovara HDZ-u, Jandroković je odgovorio da se u toj odluci predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović ponaša u skladu sa svojim ustavnim ovlastima. Ne vidi da se u tome nekoj stranci ide na ruku.

Kampanja će biti duga i sve stranke imaju vremena pripremiti se za nju, rekao je Jandroković, dodajući da će se HDZ kvalitetno pripremiti za izbore.

Komentiraj