Patrik Macek/PIXSELL

‘Jandroković i Mlakar otišli su jer su shvatili da su Karamarku odbrojani dani’

Prošlotjedno otkriće Nacionala o ugovoru lobista MOL-a Josipa Petrovića i Ane Karamarko, supruge prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, unijelo je dodatni kaos u redove te stožerne stranke Domoljubne koalicije. Više visokih izvora iz te stranke potvrdilo je za Nacional da se o Karamarku počelo govoriti kao o “bivšem” predsjedniku.

“Na različitim događanjima tijekom proteklog vikenda istaknuti HDZ-ovci pričali su neformalno o Karamarku kao da je prošlost. Samo je pitanje koliko će sve ovo potrajati”, rekao je za Nacional izvor blizak vrhu HDZ-a koji smatra da su HDZ-ovci postali svjesni da će najveći uteg stranci ako dođe do prijevremenih izbora biti upravo Karamarko te da on u tom slučaju ne smije ostati na njenom čelu. Drugi Nacionalov izvor situaciju u stranci opisao je vrlo slikovito – stavljajući u kontekst ostavku dvojice visokopozicioniranih članova stranke Gordana Jandrokovića i Davorina Mlakara na dužnost potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a. Ostavke su podnijeli predsjedniku HDZ-ova Kluba zastupnika Ivanu Šukeru kako bi se tako potaknula rasprava o funkcioniranju Kluba, nakon što treći tjedan za redom zbog nedostatka kvoruma u Saboru nije bilo uvjeta za izglasavanje zakona.

“Jandroković ima posebno razvijene talente da pobjegne u zadnji tren prije velikih nepogoda, poput životinja koje sedam minuta ranije osjete dolazak potresa. To što je on, koji je zdušno branio sve Karamarkove poteze, sada dao ostavku na svoju funkciju, najbolji je znak da su Karamarku dani odbrojani”, izjavio je za Nacional visoki izvor blizak vrhu HDZ-a.

Više izvora iz HDZ-a također smatra da je Karamarkov politički kredibilitet zbog “afere konzultantica” nepovratno izgubljen, a posebno zabrinjavajućim smatraju to što je Karamarko ponovno za sve optužio medije, napisavši na svom Facebook profilu da je u tijeku medijski linč na njega te da se samo zato privremeno izuzima iz odlučivanja o Ini.

“To pokazuje da je on potpuno nesvjestan svoje političke odgovornosti i potencijalnog sukoba interesa. Drugo, to što je rekao da će se on samo privremeno izuzeti od odlučivanja o Ini, također pokazuje da podcjenjuje ozbiljnost situacije. Osim toga, kad je u pitanju arbitraža između Hrvatske i Mađarske u slučaju Ina-MOL, on je ovih dana i to preko Facebooka prvi put izjavio da se zalagao za to da i Mađarska povuče svoj zahtjev za arbitražu, ali je pritom ostalo potpuno nejasno kod koga, kada i gdje se on za to zalagao”, upozorio je Nacionalov izvor. Ionako složenu političku situaciju slučaj “afere konzultantica” sada je samo dodatno zakomplicirao, a drugi potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov otvoreno je u ponedjeljak, u Omišu pred novinarima rekao da su prijevremeni izbori mogući najesen.

“Da, prijevremeni izbori su mogući, ali mislim da se to neće dogoditi prije jeseni jer se iza ljeta izglasavaju svi bitni zakoni. Ako će Vlada pasti, to će se dogoditi tada”, poručio je Petrov. Ali razvoj situacije i odnosa snaga u HDZ-u pokazuje da se unutar stranke neće mirno čekati takav razvoj događaja i da su počeli dizati glasove i oni članovi stranke koji su do sada događanja samo promatrali sa strane. Jedan u nizu pokazatelja da su se članovi stranke počeli buniti je i istup riječkog HDZ-ovca Hrvoja Burića, jednog od osnivača stranke koju je odlučio napustiti nakon 26 godina, a u intervju za Jutarnji list poručio je da je šokiran slučajem Karamarko i da smatra da se trebalo sastati predsjedništvo HDZ-a i odlučiti o MOL-u. Poručio je i da je aktualno vodstvo deinstitucionaliziralo stranku te da atmosfera rasula u HDZ-u nije ništa novo, samo je sada izašla u javnost.

Komentiraj