HINA/Lana SLIVAR DOMINIĆ

JANDROKOVIĆ ‘Fra Bonaventuru vjernici će pamtiti po eruditskom znanju i neumornom pastoralnom radu’

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u četvrtak pismo sućuti provincijalu Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Iliji Vrdoljaku u povodu smrti fra Bonaventure Dude u kojem je istaknuo da će fra Bonaventuru vjernici pamtiti po njegovom eruditskom znanju, neumornom pastoralnom radu i potpunoj i istinskoj predanosti svome životnom poslanju.

“S velikom sam tugom primio vijest o smrti uglednog franjevca i dugogodišnjeg člana Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda fra Bonaventure Dude. Fra Bonaventura ostat će trajno upamćen kao neumorni pastoralni djelatnik, izvanredan poznavalac biblijskih znanosti, teolog, poliglot, pjesnik i skladatelj te profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, a posebice kao zanosni propovjednik Božje riječi”, stoji u pismu sućuti predsjednika Hrvatskog sabora.

“Svi mi vjernici pamtit ćemo njegovo eruditsko znanje, neumoran pastoralni rad i potpunu i istinsku predanost svome životnom poslanju. U ime Hrvatskoga sabora i u svoje osobno ime primite izraze iskrene sućuti, koju upućujem i svećenicima i vjernicima župa u kojima je fra Bonaventura službovao i u kojima su njegove propovijedi ostavile duboki trag”, napisao je Jandroković.

Fra Bonaventura Duda – jedan od najuglednijih franjevaca na hrvatskom jezičnom području koji je uz svećenički rad postao poznat i kao teolog, bibličar, profesor-emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog, skladatelj te dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti – umro je u četvrtak u franjevačkom samostanu u Varaždinu.

Komentiraj