Jandroković čestitao Dan neovisnosti – Sabor u nedjelju otvara vrata građanima

HINA

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković čestitao je u petak svim zastupnicima, Hrvaticama i Hrvatima, svim građanima Hrvatske, Dan neovisnosti, 8. listopada, poručivši kako je samostalna i suverena Hrvatska utemeljena u Domovinskom ratu koji je bio oslobodilački i legitiman u obrani hrvatskog naroda i države od velikosrpske agresije.

Ovogodišnji Dan neovisnosti obilježit ćemo u nedjelju, 8. listopada polaganjem vijenaca na groblju Mirogoj, zatim posljednjom ovogodišnjom ceremonijom velike smjene straže na Trgu svetog Marka, a Sabor će svoja vrata otvoriti građanima od 11 do 17 sati, najavio je Jandroković i pozvao zastupnike da se priključe proslavi.

Hrvatski je sabor, podsjetio je, 8. listopada 1991. donio jednoglasnu odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske sa ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Ta je odluka, istaknuo je, bila završni čin okončanja postupka razdruživanja od drugih republika i pokrajina bivše države koji je započet 25. lipnja iste godine kada je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Hrvatske i Ustavnu odluku o suverenitetu i samostalnosti Republike Hrvatske.

“Tim državnim političko-pravnim aktima utemeljena je suvremena Hrvatska, ostvarene višestoljetne težnje hrvatskog naroda i najvažnija politička vizija prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i tadašnjeg državnog vodstva na čemu im trebamo zahvaliti”, poručio je Jandroković sa saborske govornice.

“Hrvatski sabor pokazao je još jednom svoju ključnu ulogu u obrani nacionalnog suvereniteta i državnosti, slobode i demokracije”, rekao je predsjednik Sabora, podsjetivši da Sabor svoju povijesnu sjednicu nije održao u zgradi na Markovom trgu, nego u podrumu Ininine zgrade u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Sjednica se zbog tajnosti održala tamo, jer su dan ranije, 7. listopada 1991. zrakoplovi JNA bombardirali zgradu državnog sabora i Banske dvore u pokušaju da likvidiraju hrvatsko vodstvo, naveo je Jandroković.

“Samostalna i suverena Hrvatska utemeljena je u Domovinskom ratu koji je bio oslobodilački rat i legitiman u obrani hrvatskog naroda i države od velikosrpske agresije”, naglasio je predsjednik Sabora.

U prigodi Dana neovisnosti, zahvalio je hrvatskim braniteljima, civilima i njihovim obiteljima koji su obranu Domovine prihvatili kao najčasniji zadatak.

“Hrvatski sabor odigrao je ključnu ulogu u donošenju važnih odluka za stvaranje i obranu suvremene hrvatske države, njegova uloga kroz hrvatsku povijest, a posebno u novijoj obvezuje nas da danas ozbiljnim, sustavnim, hrabrim i dosljednim djelovanjem, slušajući poruke svakog hrvatskog građanina, uspješno ostvarujemo svoje političke vizije na opće dobro hrvatskog društva”, poručio je Jandroković.

Komentiraj