JANDROKOVIĆ ČESTITAO ‘Antifašizam je neizostavni dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta’

Autor:

Zagreb, 19.06.2024. - Nastavak 2. sjednice 11. saziva Hrvatskog sabora.
Na fotografiji Gordan Jandroković.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

HINA/Edvard ŠUŠAK

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, ističući trajnu zahvalnost svima koji su kroz cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote.

“Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam Dan antifašističke borbe u ime Hrvatskoga sabora i osobno. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica pokraj Siska 22. lipnja 1941. godine otpočeo je organizirani i odlučni hrvatski otpor fašizmu i nacizmu u Drugom svjetskom ratu”, kaže Jandroković.

“U konačnoj europskoj pobjedi nad tim mračnim ideologijama pod kojima su počinjeni strašni zločini hrvatski je antifašizam odigrao iznimno značajnu ulogu. Njegove su vrijednosti ujedno i dijelom izvorišnih osnova našeg Ustava, kao i saborske Deklaracije o antifašizmu iz 2005. godine, a time i neizostavni dio suvremenog hrvatskog političkog identiteta“, navodi se u čestitki predsjednika Sabora.

NA PRAVOJ STRANI POVIJESTI Hrvatska obilježava Dan antifašističke borbe

Jandroković naglašava i kako se, izlaskom iz totalitarnog komunističkog režima, “naša Domovina opredijelila biti dijelom Europske unije – zajednice koja baštini i snažno promiče vrijednosti poput mira, slobode, demokracije te zaštite ljudskih prava i vladavine prava”.

Svjesni da bez nedvosmislenog suprotstavljanja totalitarizmima i pobjede u Domovinskom ratu ne bismo živjeli u zemlji takvih vrijednosti, trajno smo zahvalni svima koji su kroz našu cjelokupnu povijest za Hrvatsku dali svoje živote, naglašava predsjednik Sabora dodajući kako nas to istovremeno podsjeća i obavezuje da se bilo kojem obliku ekstremizma, radikalizma i nesnošljivosti uvijek i svugdje odlučno suprotstavimo.

“Takav je pristup ključan u afirmaciji slobodne, sigurne, demokratske i prosperitetne hrvatske Domovine”, zaključuje u čestitki predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.