Jandroković branio izbacivanje zastupnika Mosta iz sabornice

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković branio je u srijedu svoju odluku kojom je u utorak tražio da iz sabornice izađu saborski zastupnici Mosta kojih je bilo više od dogovorenog rasporeda zbog epidemioloških mjera.

“Stao sam u obranu zastupnika koji u datom trenutku nisu bili u sabornici. Nisam branio pozicije samo HDZ-ovih zastupnika nego sam spominjao i ostale stranke. Branio sam i poslovnik da svaki klub ima određen broj sjedećih mjesta velikoj vijećnici i u ostalim prostorijama, što je i bio prijedlog oporbe. Svaki zastupnik i zastupnica imaju svoje mjesto, međutim, u sabornici mogu sjediti u skladu s onim što smo dogovorili i prema izbornim rezultatima. Kada bismo išli u narušavanje tog principa pa kad nema zastupnika HDZ-a, sjednu zastupnici MOST-a, onda bi se moglo dogoditi ako nedostaje koji zastupnik IDS-a ili SDP-a ili Stranke s imenom i prezimenom da zastupnici HDZ-a nekontrolirano ulaze i sjedaju na njihova mjesta”, rekao je Jandroković novinarima poslije današnjeg zasjedanja Sabora, prenosi HRT.

“Dio zastupnika iz MOST-a je tražio da dok oni predstavljaju svoje amandmane, zastupnici drugih stranaka, posebna meta je bio HDZ, sjede u Hrvatskom saboru. Ni jedan drugi zastupnik osim onog koji predlaže ne može sudjelovati u raspravi. Tehnika je takva da ja najavim amandman, predstavnik Vlade kaže je li ga prihvaća ili ne, i onda zastupnica ili zastupnik koji su predlagatelji obrazlažu. Svi ostali ne mogu sudjelovati u raspravi. Iz tog razloga smatram da nije bilo korektno prozivati druge zastupnike zašto nisu baš u sabornici. Jučer tijekom jutra bilo je zasjedanje 6 parlamentarnih odbora, ljudi su radili svoj posao”, rekao je Jandroković.

Naglasio je da nije želio konflikt sa zastupnicima Mosta, ali morao je obraniti poziciju predsjedavajućeg, poslovnik i odluku predsjedništva.

Komentirao je i današnji izlazak opozicije iz Sabora. “Smatram to njihovim političkim pravom, dijelom političkog igrokaza. Povratak oporbe me još više iznenadio nakon što su grubim riječima govorili o vladajućoj većini, vraćaju se kad se glasovalo o samom proračunu. Onda sam sebi postavio pitanje – nisu li oni izašli zato što im se nije sjedilo nekoliko sati jer izglasavanje amandmana je vrlo zahtjevan i dugotrajan posao. Ne znam je li ovo bila politička poruka ili izbjegavanje obaveza. Argumenti koje sam čuo nisu bili posebno uvjerljivi jer je bilo prihvaćeno nešto amandmana od oporbe koji su predloženi. Sjećam se Vlade SDP-a i u te 4 godine ne znam da je bio prihvaćen ikoji prijedlog koji je dolazio iz redova oporbe”, zapitao se Jandroković.

Govoreći o proračunu kazao je da je to najvažniji temeljni dokument koji Hrvatskoj jamči financijsku stabilnost u idućoj godini. Dodao je kako mu je drago da se pokazala homogenost i snaga vladajuće koalicije.

Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je kako je bitno da proračun osigurava stabilnost državnih financija i pokazuje spremnost pomoći privatnom sektoru.

“Osam milijardi kuna do kraja godine bit će usmjereno u privatni sektor kako bi se pokušale prevladati sve opasnosti i izazovi koje korona kriza sa sobom nosi. Ovaj proračun je bitan i zbog Grada Zagreba i raduje nas informacija od prije koji dan da će više od 5 milijardi kuna europskih sredstava biti za obnovu Grada Zagreba i susjednih županija”, rekao je.

Komentiraj