Jan van Eyck, slikar briljantne tehnike i smisla za realizam

Radovi majstora slikarstva proteklih stoljeća, nastali u vrijeme kada kamera još nije izumljena, jedan su od najpouzdanijih izvora informacija o životu, običajima, izgledu, ukusnim preferencijama i drugim detaljima života naših predaka. Često, oni zbunjuju istraživače i izazivaju kontroverze koje se nisu smanjile desetljećima. Neki od tih platna su slike flamanskog slikara Jan van Eycka.

Bio je predvodnik nove epohe renesansne umjetnosti u zemljama sjeverno od Alpa. Cijenjen je zbog svoje briljantne tehnike i smisla za realizam. Njegovo slikarstvo je puno detalja iz realnog života, te označava početak nove epohe slikarstva. Iako se najčešće radi o religioznim temama u kojima treba prikazati koncept natprirodne svjetosti, njegova predstava unosi duhovnost u prizore bliske svakodnevnom životu.

S van Eyckom u tehnici slikarstva počinje svojevrsna revolucija. Pored tradicionalne tempere i fresko tehnike, prvenstveno je koristio uljane boje. Prvenstveno bio slikar religioznih kompozicija i portreta. Jedno od njegovih najpoznatijih djela je monumentalni Gentski oltar. Na njemu je naslikan prvi prikaz nage ljudske figure u sjevernoj Europi poslije antičkog doba. Taj čuveni oltar-poliptih (4,5 x 3,5 m, sa 20 ploča) Jan van Eyck je napravio zajedno s bratom Hubertom van Eyckom, također slikarom.

Jan van Eyck je umro 9. srpnja 1441. godine. Ne zna se točno datum njegova rođenja, ali se otprilike uzima 1390. godina, što znači da je umro s 51 godinom.

Komentiraj