EPA

James Mattis, novi šef Pentagona, nije za mučenje

Novi šef Pentagona, general James Mattis, nije za promjenu postojećih američkih propisa za ispitivanje zatvorenika koji zabranjuju primjenu mučenja, izvijestio je Pentagon u četvrtak.

U razgovoru za ABC u srijedu navečer, predsjednik Donald Trump je rekao kako je siguran da je simulacija davljenja uspješan način ispitivanja zatvorenika, ali da je odluka o eventualnom vraćanju postupka u praksu na ministru obrane i na ravnatelju CIA-e.

“Stajalište (generala Mattisa) nije se promijenilo” nakon njegova potvrđivanja u Senatu, rekao je mornarički kapetan Jeff Davis, glasnogovornik Pentagona.

General Mattis je odgovarajući na pisano pitanje senatora, tada rekao da “u cijelosti podupire” američke propise o metodama ispitivanja zatvorenika iz terenskog priručnika američke kopnene vojske.

Ti su propisi odsad standard za sve američke službe, pa i CIA-u. Oni ne dopuštaju simulaciju davljenja i druge postupke koji se mogu smatrati mučenjem.

“Podupirem te propise od vremena njihove pripreme i donošenja 2006.”, istaknuo je.

Šef Pentagona je “rekao da će poštovati i podupirati međunarodne zakone o oružanim sukobima, Ženevsku konvenciju i američke zakone i to se neće promijeniti”, dodao je Davis.

Glasnogovornik Pentagona je usto rekao da ministarstvo obrane nije primilo “naredbu ili naputak” za pripremu sigurnosnih zona u Siriji o kojima je Trump govorio na ABC-u.

Američki predsjednik gleda na te sigurnosne zone kao na sredstvo da se izbjeglice zadrži u Siriji i da se spriječi njihov odlazak u Europu.

“Zasad je naša glavna briga u Siriji ono čime smo se od početka bavili: oslabiti i pobijediti skupinu Islamsku državu”, istaknuo je u četvrtak kapetan Davis.

Komentiraj