James Earl Jones predao glas Dartha Vadera ukrajinskom startupu

Glumac James Earl Jones poznat je po tome što je posudio glas Darthu Vaderu od početka franšize „Ratovi zvijezda“ pa do nedavno. Ipak, sada ima 91 godinu, i čini se da je odlučio više ne posuđivati glas Darthu Vaderu. Prema onome što je objavio portal Vanity Fair, Jones je predao prava na davanje glasa ukrajinskom startupu Respeecher koji je iskoristio tehnologiju umjetne inteligencije kako bi stvorio glas Dartha Vadera u seriji “Obi-Wan Kenobi“ koja se prikazuje na streaming platformi Disney +.

Prema onome što je objavljeno, Respeecher je klonirao glas Jamesa Erala Jonesa i na taj način stvorio nove dijaloge bez prisustva glumca. Glumac je dao dopuštenje kompaniji Lucasfilm za korištenje njegovog umjetno generiranog glasa nakon čega je kompanija zatražila da Respeecher stvori glas koji će zvučati poput Jonesovog odnosno kao glas „negativca s mračne strane od prije 45 godina“ u seriji „Obi-Wan Kenobi“.

Na taj način glas Dartha Vadera u ovoj seriji daleko više sliči njegovom glasu iz prvih filmova franšize „Ratovi zvijezda“ nego njegovom glasu u filmu „Ratovi zvijezda: Uspon Skywalkera“ iz 2019., posljednjem u kojem je sudjelovao James Earl Jones. Prilikom stvaranja umjetnog glasa, Jones je pomogao savjetima i to tako što je opisivao kako on vidi tog negativca.

Ovo nije prvi put da je Respeecher surađivao s kompanijom Lucasfilms. Ovaj startup stvorio je i glas mladog Lukea Skywalkera u serijama „The Mandalorian“ i „The Book of Boba Fett“ koji se također prikazuju na Disney+. Da bi digitalno rekreirali njegov glas, koristili su intervjue koje je Mark Hamill godinama davao.

Komentiraj