Nikola Cutuk/PIXSELL

JAKOVINA OBIŠAO OBEDSKI KANAL Na elementarnoj nepogodi Jelić skuplja političke poene

Obedski kanal, na cesti Žažina – Letovanić, koji je godinama najkritičnije mjesto u obrani od poplava Letovanića i susjednih pokupskih mjesta, obišao je u subotu ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji  je u izjavi za novinare ocijenio da je karlovački gradonačelnik elementarnu nepogodu iskoristio za prikupljanje jeftinih političkih poena.

Nakon obilaska Obedskog kanala Jakovina je rekao da su ove godine sve mjere obrane od poplava poduzete znatno ranije nego prijašnjih godina.”Uvjerio sam se u uzornu suradnju svih službi zaštite, od Hrvatskih voda, lokalne samouprave, vatrogasaca, mještana i svih drugih. Mogu reći da su pripreme za obranu od vodnog vala Kupe kojeg očekujemo, obavljene profesionalno, znatno bolje nego ranijih godina”, izjavio je ministar poljoprivrede Jakovina dodavši kako bi napomenuo zalaganje čelnika općine Lekenik s načelnikom Ivicom Perovićem.

  • “Iako očekujemo kako će štete biti minorne, sa strepnjom očekujemo vodni val koji bi do sisačkog područja trebao stići noćas ili sutra ujutro, pa su sve službe u punoj pripravnosti”, rekao je ministar Jakovina.

Kupa je na sisačkom području u stalnoim laganom porastu, najviši i rekordni vodeni val, koji dolazi iz Karlovca, očekuje se u nedjelju, a već je pod vodom stotinjak vikendica na području Letovanića.  U Farkašiću je oko podneva vodostaj iznosio 960 centimetara, pa je na tom području proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava. Stručnjaci predviđaju da bi za 24 sata vodostaj mogao narasti i do rekordnih tisuću centimetara. Vatrogasci i mještani pokupskih naselja nastavljaju podizanje zečjih nasipa na najugroženijim područjima.

U vezi sa zabrinjavajućim stanjem na karlovačkom području, ministar Jakovina izjavio je kako suosjeća sa žiteljima stradalog karlovačkog područja.

“Ispričavam se svim stradalima zbog poplava na karlovačkom području zbog krivih prognoza. Svi su podaci upućivali na niži vodostaj, ali  i to nam ukazuje na neumoljivost i nepredvidivost prirode. Na nebranjenim su području pričinjene velike štete i zbog toga mi je veoma žao. I ovaj nam slučaj govori da moramo intenzivno nastaviti sustavnu obranu od poplava u koju smo uložili 350 milijuna kuna. Za taj smo projekt planirali i novac iz koheziskog fonda EU. U narednih sedam godina za te potrebe očekujemo pomoć od 250 milijuna eura”, rekao je Jakovina.

Ustvrdio je da su nekorektne izjave karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića koji je, kako je rekao ministar, elementarnu nepogodu iskoristio za prikupljanje jeftinih političkih poena.

“On je već deset godina gradonačelnik i s gradskim je čelništvom već mogao djelatno pokazati volju da se rješava problem poplava, a ne samo da čeka pomoć države. Grad je već mogao obaviti nužne pripreme, izdati suglasnosti, dozvole i druge dokumente za projekt vodozaštite”, izjavio je ministar Jakovina..

Komentiraj