Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL

JAKOVINA: Hrvatska nema velike izravne štete zbog ruskog embarga

Hrvatski poljoprivrednici nisu imali velike izravne štete zbog ruskog embarga na izvoz hrane iz EU-a, ali postoje znatne neizravne štete jer je dobar dio proizvoda koji se izvozio u Rusiju ostao na unutarnjem tržištu, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Jakovina je sudjelovao na izvanrednom sastanku ministara poljoprivrede sazvanom zbog krize u mliječnom sektoru i u proizvodnji mesa izazvane u prvom redu ruskim embargom na uvoz hrane iz EU-a.

“Izravne štete za hrvatsko gospodarstvo nisu velike, jer mi nažalost nismo imali veliki izvoz u Rusiju, nešto malo više od 15 milijuna eura. Puno su veće indirektne štete zbog vellike količine roba koje su ostale na unutarnjem europskom tržištu u svim sektorima, posebice kod mliječnih i mesnih proizvoda. Nije se našla zamjena za rusko tržište tako da su na europskom tržištu ostali jako veliki viškovi – EU je u Rusiju izvozila 12 milijardi eura i sada je ta roba ostala na unutarnjem tržištu zbog čega su se farmeri našli u velikim problemima zbog pada cijena”, rekao je Jakovina.

Europska komisija je ministrima predočila paket pomoći ugroženim poljoprivrednicima vrijedan 500 milijuna eura, od čega će najveći dio dobiti mliječni sektor.

Najveći dio toga paketa ide svim državama članicama za potporu mliječnom sektoru.

“Komisija je predložila cijeli set mjera koje namjerava provesti u sljedećem razdoblju – od mjera za stabilizaciju tržišta do mjera predviđenih za promociju na trećim tržištima. Jedna od mjera je i mogućnost korekcije isplate predujma s dosadašnjih 50 posto na 70 posto”, rekao je Jakovina.

Jakovina je rekao i da je svoje kolege upoznao s hrvatskim stajalištima oko izvoza mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u EU-u.

 

  • “Iznio sam naša stajališta kolegama i pozvao Komisiju da revidira svoje stajalište i uvaži primjedbe Hrvatske koje idu u dva smjera. Jedan je da se poštuju najviši sanitarni i veterinarski stanardi u objektima iz kojih se izvozi, a što se tražilo i od nas kada nam je odobren izvoz u EU, a drugi aspekt odnosi se na činjenicu da BiH već više od dvije godine odbija pregovarati o prilogodbi SSP-a i prihvatiti načelo tradicionalnog opsega trgovine”, rekao je Jakovina.

 

Istaknuo je da naši izvoznici koji izvoze u BiH plaćaju vrlo visoke carine i prelevmane, a da s druge strane u BiH očekuju da im Hrvatska potpuno otvoriti granice za njihove proizvode.

“Mi želimo fer i korektne odnose. Sve ostale zemlje iz CEFTA-e su ispregovarale prilagodbu SSP-a, samo BiH to odbija”, rekao je Jakovina.

Jakovina je rekao da je planirao s povjernikom za poljoprivredu Philom Hoganom razgovorati i problemu terana, ali je zbog bolesti povjerenika taj sastanak odgođen.

Komentiraj