Duško Marušić/Pixsell

JAKOVČIĆ Od danas Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik EP

Na skandalozan govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajania na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve fojbi i  egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije održanoj  u Bassovizzi kraj Trsta, u kojem je Istru i Dalmaciju proglasio talijanskima, stiže sve više reakcija.

Zastupnik u Europskom parlamentu  Ivan Jakovčić najprije se kratko oglasio na  Twitteru: “Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema”, komentirao je Jakovčić, a potom je u široj izjavi najoštrije osudio Tajanijev istup.

„Povodom današnjeg istupa predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzi, želim jasno osuditi njegovu nesmotrenu izjavu o tzv. talijanskoj Istri i talijanskoj Dalmaciji“, istaknuo je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu

 Predsjednik Tajani očito je ovu svetu ceremoniju nepotrebno odlučio iskoristiti u predizborne svrhe. Njegova je izjava potpuno neprimjerena funkciji predsjednika EP-a, kazao je Jakovčić te dodao:

– Apsolutno sam za to da se svakoj nevinoj žrtvi progona bilo kojeg režima uvijek izrazi pijetet. Upravo zato, želim istaknuti nakaradnost ovakvog načina iskorištavanja nevinih žrtvi u predizbornoj kampanji. Tako se otvaraju stare rane, kod najosjetljivijih pripadnika društva.

– Namjeravam zatražiti očitovanje predsjednika EP-a Tajania, koji je sudjelovao u izbornoj kampanji premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, kada su zajedno posjetili Istru i Rijeku. Tajani se onda sam uvjerio kako smo na najbolji mogući način zaštitili prava talijanske nacionalne zajednice u Istri te još jednom ističem da je njegov današnji čin za svaku osudu.

– Od danas g. Tajani više nema moje povjerenje kao predsjednik Europskog parlamenta!,zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

Kako prenosi  index.hr , na Tajanijevu izjavu reagirali su i  zastupnici Biljana Borzan i Tonino Picula.

„ Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, rekla je Borzan.

“Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti”, poručio je Tonino Picula.

Tajani je, kako pišu talijnski mediji, a prenose hrvatski,  govor na komemoraciji završio riječima „Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, a na  Facebooku je emitirao izravni prijenos s polaganja vijenaca i objavio kako se obilježava stradanje žrtava protutalijanske mržnje: “Ubili su ih oni koji su na uniformi imali crvenu zvijezdu, ubijeni su jer nisu ispustili našu trobojnicu”. U govoru je najavio da će  kao talijanski domoljub  učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi Bruxelles imao saznanja o tome što se dogodilo njegovim sunarodnjacima. U govoru se osvrnuo i na stanje u Venezueli kako bi ustvrdio da ondje živi mnogo Talijana kojima , rekao je, „ prijeti opasnost od komunističke diktature poput one Titove“ dodajući da se ne smije dopustititi da se ondje dogodi tragedija kakva se dogodila u Trstu i okolici.

Komentiraj