Jakopović: “Ne trebamo strahovati od nestašice hrane, ali cijene će još rasti”

Poljoprivrednici i ribari su u okviru travanjskog Vladinog paketa mjera, kako bi se spriječilo povećanje cijena hrane, dobili oko 250 milijuna kuna. Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović komentirao je aktualno  situaciju oko cijena hrane.

Jakopović ističe da je travanjski paket mjera bio usmjeren prema građanstvu i prema umirovljeicima.

“Stoga je i ovih 5% koji je išao za poljoprivredu direktno, odnosno 200 – 250 milijuna, uglavnom bio usmjeren za umjetna gnojiva, Svaka pomoć, kaže, dobrodošla je. Stočarski i mljekarski sektori su u ovome trenutku izuzetno ugroženi. Znamo da je u posljednja dva mjeseca bio rast na otkupnim stanicama, ali je taj rast od 15 do 40 lipa, dok je u trgovinama bio rast od 4 do 5 kuna za litru mlijeka”, kazao je Jakopović u Dnevniku HRT-a.

“Ne trebamo strahovati od nestašice hrane, istaknuo je Jakopović. Objašnjava da se radi o “blagodatima zajedničke poljoprivredne politike, odnosno zajedničkog tržišta EU-a gdje u jednoj državi imamo veću samodostatnost s biljnim proizvodima, u drugoj sa životinjskim. Jednostavno neće doći do nestašice. Možda u nekom lancu negdje ‘sitno pukne’, ali zato globalno nestašice ne bi trebalo biti”, dodao je i kazao da će cijene sigurno još uvijek rasti.

Komentiraj