Nenad Puhovski: ‘Jako je važno da se ZagrebDox, unatoč svim ograničenjima, događa uživo’

U Studentskom centru započelo 16., posebno izdanje ZagrebDoxa koje traje do 11. listopada

Dokumentarnim filmom „Bogovi Molenbeeka“ autorice Reette Huhtanen, u nedjelju, 4. listopada, u Studentskom centru započelo je 16, posebno izdanje ZagrebDoxa koje će trajati sve do 11. listopada. „Riječ je o filmu koji na jedan vrlo nježan i intiman način, kroz dječji svijet, progovara o pitanju trpeljivosti i ‘suživota’ različitih vjera i nacionalnosti. Film prati dvojicu dječaka, katolika i muslimana, koji odrastaju u ozloglašenoj četvrti Bruxellesa iz koje su potekli mnogi teroristi i simpatično se prepiru oko toga postoji li Bog“, objasnio je Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa.

Nakon što je ZagrebDox prvi pao kao žrtva loše epidemiološke situacije u ožujku ove godine, organizatori su odlučili da se festival ipak održi u smanjenom opsegu u novom terminu i na novoj lokaciji. Tako će ljubitelji dokumentaraca moći pogledati pedesetak filmskih naslova u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji. Nenad Puhovski podsjetio je na to da su imali tri pripremljena scenarija – da se festival ipak održi, da se održi online ili da se uopće ne održi: „No s obzirom na to da sada totalnog lockdowna nema, odlučili smo održati festival u skladu sa svim epidemiološkim preporukama – s manjim brojem gledatelja i povećanom distancom među njima – jer smatramo da je jako važno da se sve to ipak događa uživo. Festival nisu samo filmovi, koje svatko sam može gledati online na svom kompjutoru, to su i druženja i razgovori i činilo nam se jako važnim ne prekidati tu tradiciju.“

Upravo zato je i odabran Studentski centar, po broju sjedećih mjesta (1000) najveće kino u Zagrebu, a s obzirom na situaciju, moći će primiti do 300 ljudi. Usprkos tome, ZagrebDox ide s kompletnim službenim programom u obje konkurencije koje su bile pripremljene za ožujak. „No bitno smo smanjili one ostale popratne programe, iz svakog uzeli nekoliko filmova koji su nam se činili najzanimljivijima i tako napravili ‘treći’ program pod nazivom ‘Best of the Rest’. Sve skupa pedesetak filmova, a u selekciji su nagrađivani filmovi od Oscara do Cannesa. Između ostaloga bit će prikazan i retrospektivni program posvećen britanskoj redateljici nominiranoj i za Oscara Lucy Walker, koja će ujedno održati i online masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro, dok će autorska večer biti posvećena redatelju Goranu Deviću“, rekao je Puhovski.

Na tezu da je zbog covida-19 nastala kriza u filmskoj produkciji, pa tako i onoj dokumentarnoj, Puhovski je odgovorio da će se to osjetiti tek sljedeće godine i 2022.: „Zato smo i ostali na programu pripremljenom za ožujak jer ono što se događalo na planu dokumentaristike u posljednjih šest mjeseci, uglavnom su televizijske reportaže o koroni. Budući da je nama uvijek stalo do toga da prikažemo najkvalitetnije filmove, uvjeren sam da će se ta tema autorski obraditi tek sljedeće godine.“

Od filmova iz međunarodne konkurencije Puhovski je izdvojio film „Bolnica ispod zemlje“ koji je dobio dva tzv. kreativna Emmyja i bio nominiran za Oscara, a govori o situaciji u Siriji. Tu je i film „Odvjetnica“ o izraelskoj odvjetnici koja cijeloga života brani Palestince, dobitnik nagrade za najbolji dokumentarac na Festivalu u Tel Avivu. Puhovski je napomenuo i da su mnogi filmovi iz međunarodne konkurencije estetski zanimljivi i psihološki kompleksni, a jedan takav je „Umjetnica i lopov“, o slikarici koja na suđenju lopovu koji je ukrao sve njene slike poželi napraviti njegov portret.

Što se tiče regionalnog programa, Puhovski je istaknuo tri hrvatska filma koja će imati svjetske premijere. Prema njegovim riječima, tematski je vrlo zanimljiv film Ivane Marinić Kragić „Nun of your business“, o dvjema časnim sestrama koje se zaljube jedna u drugu, napuštaju svoje samostane i pokušavaju živjeti kao par na jednom dalmatinskom otoku. „Jedna od nas“ Đure Gavrana je film o petnaestoj godišnjici mature na kojoj okupljeni doznaju da je njihova kolegica bila fizički i seksualno zlostavljana dok su išli zajedno u razred, o čemu tada nitko nije ništa znao. „Povuci-potegni“ zabavni je dokumentarac Nevena Hitreca o odnosu roditelja i djece koju pokušavaju natjerati da obavljaju svoje školske obveze. Izvan konkurencije bit će prikazana i hrvatska premijera dokumentarca „Pitaj slobodno“ Roberta Zubera, koji je danas osobito aktualan. Film je snimljen godinu dana prije pandemije koronavirusa, a govori o antivakserima i njihovu pokretu. „U svakom slučaju, bit će puno zanimljivih filmova i nadam se da će ZagrebDox, usprkos krizi i manjem broju publike, ipak uspjeti preživjeti“, zaključio je Puhovski.

Komentiraj