Jaka tuča uništila nasade voća i povrća u dolini Neretve: Stradalo je više stotina hektara zemlje

Posljedice tuče još se utvrđuju, a prema prvim procjenama stradalo je više stotina hektara poljoprivrednih nasada

Grmljavinsko nevrijeme praćeno tučom koje je prije dva dana pogodilo dolinu Neretve nanijelo je štetu povrtlarskim i voćarskim kulturama. U samo jedan sat na području Metkovića palo je oko pedeset sedam litara kiše po četvornome metru. Posljedice tuče još se utvrđuju, a prema prvim procjenama stradalo je više stotina hektara poljoprivrednih nasada.

Dvadesetak minuta jake tuče koja je pala nekoliko puta, bilo je dovoljno da Draženu Bulumu uništi sve.

– Povrh ove štete ovdje što je vidite na krumpiru, tu na ovim susjednim zemljama propao nam je peršin koji je došao na branje, cirka četiri tone smo trebali ubrat. Oko 6 tisuća tikvica, rekao je za HRT.

– Sve ćemo ovo sada isterupati i baciti u smeće, dodao je Roko Bulum.

Na području Koševa i Vrbovaca u Metkoviću stradali su povrtnjaci i voćnjaci različitih kultura. Ondje najviše rastu lubenice i dinje. Na malim plodovima vide se velika oštećenja.

– Prvu berbu, znači oko petsto tona koju sam trebao ubrati sada ću morati baciti, znači moram opet angažirati ljude koji moraju naći te plodove, otkinut ih i baciti ih kako bi se mogli razvijati drugi plodovi normalni koje mogu kasnije prodati za konzumaciju, objasnio je Jure Kapović, proizvođač lubenica i jagoda.

Dodatni troškovi

Sve će im to nanijeti dodatne troškove, kojima se kao ni tuči u ovo doba godine i najbolje vegetacije, nisu nadali. Neki voćnjaci potpuno su uništeni, a nekima optimistični proizvođači još daju priliku.

– Na ovoj tabli je nekih sto trideset tisuća loznih crijepova, od čega bi bilo prve klase nekakvih sto tisuća. Ako budemo imali pedesetak, šezdeset tisuća nadam se da ćemo zadovoljiti naše kupce, rekao je Ivo Čotić Čota, proizvođač sadnica vinove loze.

Svoju procjenu štete dao je i predsjednik Povjerenstva za procjenu štete za područje grada Metkovića, Robert Doko.

– Šteta je milijunska, a da bi grad Metković proglasio prirodnu nepogodu, moraju bit ispunjeni određeni uvjeti, a to je da je šteta preko dvadeset posto od izvornog proračuna grada Metkovića, otkrio je.

Zaključke tek treba donijeti, a proizvođače, kažu, više ništa ne može iznenaditi. Nadaju se da će barem lipanj donijeti više sunca, kako bi spasili ono malo što im je od plodova ostalo.

Ministrica poljoprivrede obišla uništene nasade

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji svojih suradnika i župana Dubrovačko-Neretvanskog Nikole Dobroslovića obišla je danas poslijepodne najprije područje Općine Ploče, gdje se sastala sa čelnicima lokalnih samouprava Grada Vrgorca, Općine Ploče i Grada Ploča.

O tome smo nedavno izvještavali, naime tamo je i nakon obilnih kiša zabilježena ogromna poplava gdje su pod vodom bili čokoti, vinove loze i ostale kulture. I tek sada nakon što se voda povukla zapravo se mogu utvrđivati štete.

Ministrica je nakon obilaska stigla u Metković, točnije područja Vida, koje je uz Vrbovce i Koševo zapravo jedno od najjače pogođenih područja.

– Zaključak nije baš različit od onih zaključaka koje smo imali prilikom obilazaka terena koje su pogodile različite elementarne nepogode u ovoj, a i u prošlim godinama, rekla je ministrica.

– Najprije želim svim poljoprivrednicima reći da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada kao i proteklih godina reagirati s dva dodatna programa potpore. Mi smo prvi već uputili u savjetovanje s javnošću pa ćemo ga sad nadograditi, nastavila je.

Ministrica je istaknula i potrebu za novim ulaganjima budući da su mnogi poljoprivrednici ostali bez cijelih nasada.

– Oni imaju trajne štete i to nije moguće bez novog ulaganja, a ne samo potpore. Imati će potporu i za takvo što. Evo ovdje razgovaram s vlasnicima gospodarstava. Zanima me što je još moguće učiniti osim potpore, zaključila je.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner