Hrvatska udruga poljoprivrednika u srijedu je spred Ministarstva poljoprivrede održala konferenciju za novinare. Tema je bio novi pravilnih minstra poljoprivrede Tomislava Tolušića, kojim su povećane takse za uvoz voća i povrća iz susjednih zemalja koje nisu članice Europske unije.

“Ministar Tolušić je u staroj maniri, manekenskim stilom uletio fušerski u dobar posao, dobru ideju, ali ju nije dobro izvršio. Slažemo se da je potrebna veća kontrola proizvoda, ali ne samo iz trećih zemalja nego i EU-a”, rekao je Tihomir Jaić iz Udruge poljoprivrednika dodajući kako iz Poljske uvozimo robu koja je deset puta manje kvalitetna od naše.

Jaić tvrdi da ministar nije odradio dobar posao u vezi pravilnika jer se orijentirao isključivo na jednu skupinu uvoznika, a ne sve. Tolušiću zamjera i ‘lošu diplomaciju’, prenosi N1. Jaić je dodao kako je pravilnik potrebno jvalitetno pripremiti, ali treba pripremiti i diplomaciju.

“Ovo što se sada događa u susjednim državama bilo je za očekivati. Nažalost, gospodin ministar se nije pripremio, nije uposlio diplomaciju da to sredi. Fušerski je odradio posao”, kazao je.

Hrvatska udruga poljoprivrednika zadovoljna je jučerašnjim izjavama premijera Andreja Plenkovića, koji je Tolušiću dao tjedan dana da sredi situaciju. “Zahvaljujemo se gospodinu premijeru što je skužio da njegov ministar ne radi dobar posao. Odlučio ga je obuzdati, naredio mu da u tjedan dana nered koji je prouzročio dovede u red. Predlažemo gospodinu premijeru, ne ministru jer one nema vremena za poljoprivredu, već se bavi nekim drugim stvarima, tri mjere koje će pomoći malim obiteljskim gospodarstvima”, poručio je.

Premijeru su preporučili tri mjere – smanjenje PDV-a na hrvatske poljoprivredne proizvode, uređenje sustava poticaja i Zakon o poljoprivrednim zemljištima. Još se jednom osvrnuo na pravilnik: “Da je ministar razmišljao, razgovarao sa susjednim zemljama, da im objasnimo kao što će im se sada objasniti nakon što je intervenirao premijer, da se sve to pripremilo danas ne bi bilo ovih problema. Ministar je kao šerif ušao u saloon i počeo pucati”, zaključio je Jaić.

Komentiraj