Jadranka Kosor za Radio Nacional: “Da su presude protiv Sanadera i Hernádija došle dok sam ja vodila vladu, učinila bih sve korake da se poništi ugovor. A zašto je Plenković dozvolio izvoz hrvatske nafte u Mađarsku, pitajte njega”

Nacional u novom broju donosi članak s ekskluzivnim dokumentom iz kojeg se vidi da je bivša premijerka Jadranka Kosor uštedjela državi najmanj 20 milijardi kuna kada je odbila provesti štetni ugovor o plinskom biznisu koji je bivši premijer Ivo Sanader potpisao s MOL-om.
Bivša premijerka u razgovoru za Radio Nacional objasnila je kako su na taj njezin potez tada gledali u HDZ-u: “To su vam sad što se tiče stranke, tempi pasati, ali bitno je da sam ja kao predsjednica Vlade napravila to što sam napravila, naravno u konzultaciji s kolegama, i objavila taj ugovor, jasno. Često puta je bivši predsjednik Mesić, s kojim sam se žestoko ‘fajtala’ u kampanji, znao reći kako, da nisam ništa drugo napravila u mandatu, nego samo objavila taj ugovor, da sam napravila puno. Dakle, nastojala sam da to bude javno, uključila eksperte, sve koje sam mogla, i oko ovog što me pitate i za plinski biznis, definitivno dobila uvid u to da je to više nego štetno za Republiku Hrvatsku i učinila sve korake da se zapravo učini u tom trenutku ono što je najbolje moguće za Republiku Hrvatsku, odnosno za građanke i građane Republike Hrvatske.”

Na konstataciju urednice Tamare Pavlice kako se ispostavilo da je to bio izvrstan potez jer je time uštedjela državnom proračunu 20 milijardi kuna, ali i stavila u tržišne okvire cijeli taj posao s plinom te na pitanje što misli zašto je Vlada Andreja Plenkovića toliko pasivna kad su u pitanju interesi RH, zašto ne inzistiraju na izručenju šefa MOL-a Zsolta Hernádija i na poništavanju evidentno koruptivnog ugovora, te da ispada da je Orban Plenkoviću važniji od države, Jadranka Kosor je odgovorila: “Znam što bih ja radila u situaciji odmah nakon pravomoćnosti jedne i druge presude, gdje je na sudu dokazano i višestruko potvrđeno, nemojmo zaboraviti da se suđenje u slučaju Ina-MOL zapravo obavljalo u dva ogromna kruga, da su silni hrvatski suci, naravno uključujući i istražitelje DORH-a i USKOK-a, potvrdili da se radi o kaznenom djelu, odnosno da se taj ugovor temeljio na kaznenom djelu. I ja znam što bih činila u tom slučaju da su te presude došle u vrijeme dok sam vodila vladu, uključujući i onu za Hernádija, učinila bih sve korake da se ide ka poništenju, jer nešto što je nastalo na kaznenim djelima, ne može biti valjano ni dobra podloga za budućnost. A o tome zašto je Vlada pasivna i zašto je dozvolila
izvoz hrvatske nafte u Mađarsku, a još uvijek ne znamo pod kojim točno okolnostima, to su sve pitanja za aktualnog predsjednika Vlade i Vladu.”

No, Tamara Pavlica zaključila je da trenutno s tim pitanjima, kao i s pitanjima o energetskoj krizi, ne treba uznemiravati premijera koji je na odmoru. “Možda naš Andrej kad se vrati s odmora bude malo pametniji no što je sad”, zaključila je Tamara Pavlica.

POZADINA KORUPCIJE: Tajni dokument Vlade iz arbitraže s MOL-om otkriva da je Jadranka Kosor spasila državu od 20 milijardi kuna štete na poslu s plinom

Komentiraj