Jadranka Kosor: “Vidi se da Milanović ne računa na drugi mandat”

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentirala je u četvrtak prvu godinu mandata predsjednika Zorana Milanovića.

“Imali smo pandemiju, imali smo potrese na sve strane. Ono što mnogi analitičari danas govore, u konačnici, nakon smirivanja sukoba između Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića, da se oni međusobno ipak uvažavaju, jer se sukob smirio. Ne slažem se s tom ocjenom, ja mislim da se njih dvojica uopće međusobno ne uvažavaju”, smatra Kosor.

Dodala je da niti jedan Milanovićev prethodnik na Pantovčaku nije toliko obezvređivao ulogu predsjednika u smislu nevažnosti. “Kao da svako malo izbije neka vrsta žala za tim vremenima kad je bio predsjednik Vlade, a ne sada kad je predsjednik Republike Hrvatske”, rekla je Kosor za N1.

Kad se sve zbroji i oduzme, smatra bivša premijerka, Milanović je bio velika potpora Vladi, ma koliko to apsurdno izgledalo. “Nije reagirao na mnogobrojne afere, koje bi se mogle u nekom kontekstu staviti i u okvir korupcijskih afera, on je i u tom smislu bio izuzetno suradan i to je neka vrsta apsurda. Neka vrsta apsurda je obilježila mnoge poteze, mnogo toga što je izgovorio, ali i mnogo toga što je prešutio Zoran Milanović”, rekla je bivša premijerka.

Jadranka Kosor kao najsnažniji Milanovićev potez vidi osudu pozdrava ‘Za dom spremni’ kao ustaškog pozdrava. “Međutim, i tu on nije išao do kraja. Nije ni u jednom trenutku, koliko se ja sjećam, rekao da su te dvostruke konotacije besmislica, da izjave nakon zasjedanja Vijeća za proučavanje prošlosti da je ZDS neustavan, ali da se može iznimno upotrebljavati, da to ne prihvaća. On u tom smislu nikad nije nasrnuo na predsjednika Vlade, nego je to izricao kao svoje stajalište”, rekla je Kosor.

Sudeći prema njegovim postupcima, ističe Jadranka Kosor, Milanović zapravo i ne računa previše na drugi predsjednički mandat. “To je dobro, jer govori što hoće i što mu je na duši, ali i nije dobro, jer se onda ne zna što će biti tema iduće četiri godine”, zaključila je.

Komentiraj