Jadranka Kosor: “Sada je u Zagrebu na vlasti netko s kime neće biti mogućnosti manipulacije i dogovora ispod stola”

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor komentirala je dolazak Tomislava Tomaševića na čelo Zagreba i naglasila kako s ovo ekipom neće biti mogući dogovori ispod stola. Komentirala je i inicijativu predsjednika Zorana Milanovića da se proslava Oluje održi na drugoj lokaciji, a ne u Kninu.

“Došlo je do radikalne promjene i kada se zbroje proračuni Zagreba i Splita i broj stanovnika, onda je to gotovo veće od više od 500 jedinica okojima se govori, gdje neki govore o kolosalnim pobjedama. U Zagrebu je moć jer moć je gdje je novac, a u Zagrebu je golem novac, nešto manje u Splitu. Sigurno da je jedna vrsta političke uznemirenosti kod Plenkovića i zbog te činjenice što je sada u Zagrebu na vlasti netko s kime neće biti mogućnosti manipulacije i dogovora ispod stola”, komentirala je u razgovoru za N1 Jadranka Kosor.

O proslavi Oluje u Kninu i inicijativi predsjednika Milanovića

“Sve teme je uvijek moguće otvarati, naravno u demokratskom društvu je to tako. Pogotovo kada se radi o obilježavanju ovako važnih obljetnica. Dan pobjede u svakoj zemlji je i trebao bi biti najveći praznik koji bi se obilježavao u cijeloj zemlji. Znamo da to nije tako, znamo da je Zagreb kao glavni grad često zaobiđen i tu se slažem s Milanovićem.

Sjećamo se onog mimohoda na koji je jedva nagovorio predsjednicu. Što se tiče Knina i obilježavanje Dana domovinske zahvalnosti, taj se datum obilježavao na različite načine nakon 95. i oslobađanja Knina i nakon činjenice kada je simbolično završen Domovinski rat. Jedno vrijeme se to obilježavalo iznimno skromno. Vidjeli smo i vašu novinarku koja je inzistirala na pitanju Medvedu zašto Tuđman nikada nije odlazio na svečanosti u Knin, ali nije dobila odgovor”, rekla je.

Naravno da ima razloga za razmišljanje o nekoj vrsti redizajna i mi smo razmišljali o modernizaciji te proslave”, kaže.

Rekla je i kako obilježavanje Dana pobjede u Kninu nije ni mjesto ni vrijeme za skupljanje političkih bodova među braniteljima. Vjeruje i kako bi upravo branitelji trebali biti u prvim redovima te da bi se Dan pobjede trebalo obilježavati u zagrebu kao glavnom gradu.

“Mislim da je ova ideja da se neka vrsta dostojanstvenog obilježavanja dogodi i u Glini, dobra. Mislim da bi to osnažilo i ljude iz tog kraja. Činjenica je da je tamo poginulo puno naših vitezova i da je ta konačna simbolika predaje se obila na zid. On to nije napravio na svoj način, koji je nekad pomalo drčan, nego je to iznio kao ideju. Vidimo da ima i među branitelja onih koji bi to podržali. Svakako mislim da neka vrsta proslave treba ostati u Kninu”, kaže.

Obilježavanje posebno u Zagrebu

Ističe i kako se ona nikako ne zalaže da proslava ne bude u Kninu, već da bije trebalo biti i u drugim gradovima, posebno u Zagrebu.

“Ove godine i zbog potresa bi to trebalo napraviti i u Glini, dan prije ili poslije ili možda isti dan. A i iz razloga što je Vučić u Glini rekao da to nikad neće biti Hrvatska. I na taj način trebao bi se dati stimulnas da stvari krenu brže. Ne treba svaki prijedlog predsjednika Vlada odbiti i obrnuto”.

“Tomašević je pokazao da je realan, na zemlji i svjestan izazova”

Komentirala je i preuzimanje vlasti u Zagrebu:

“Meni se dopao način na koji je Tomaševič preuzeo palicu nad Zagrebom bez velike euforije. Nekako mi se činilo da su daleko više bili uzbuđeni novinari nego Tomašević i to je dobro. Ta reakcija na prvu je dobra vidi se da je realan, da je na zemlji i da je svjestan ogromnog izazova i poteškoća, najprije s nasljeđem, a onda i budućnosti.

Svi govore da on ne treba imati 100 dana poštede, ali ja mislim da bi mu trebali dati 100 u smislu kritike jer je situacija jako složena. Svi očekuju da on krene u obnovu Zagreba, ta primopredaja mi je bila jako upečatljiva zbog njegove mirnoće i činjenice da je možda shvatio da je bitno imati vozača i auto jer ako bude inzistirao da pješačenju i tramvaju, kasnit će”.

Komentiraj