Jadranka Kosor oštro po Kolindi zbog Praljka, a ona u međuvremenu obrisala post

“Političari koji ne priznaju i ne poštuju presude sudova, uključujući i Međunarodni kazneni sud u Haagu, ne mogu predstavljati državu.”

Napisala je to na svom twitter profilu Jadranka Kosor, bivša premijerka i bivša predsjednica HDZ-a, komentirajući iz daleke Kine, gdje boravi na Imperial Spring International Forumu u Guangzhou, jedan od najnovijih poteza predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je na svom Facebook profilu odala počast generalu Slobodanu Praljku, koji je na Haškom sudu osuđen za ratne zločine. Predsjednica je na godišnjicu presude protiv Praljka, koji je za zločine nad muslimanskim stanovništvom tijekom rata u Bosni i Hercegovini, zločine protiv čovječnosti, povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja ratovanja osuđen na 20 godina zatvora, na svom Facebook profilu objavila njegovu fotografiju, s godinom njegova rođenja i smrti.


Praljak je u haškoj sudnici tijekom čitanja presude uzviknuo “general Praljak nije ratni zločinac i s prezirom odbacujem vašu presudu”. Potom je izvadio bočicu s otrovom koju je nekako uspio sakriti i ispiti otrov prije no što je itko od prisutnih u sudnici mogao reagirati. Ubrzo nakon toga je preminuo.

U međuvremenu, post koji je njemu u čast objavila predsjednica više nije moguće pronaći na službenoj stranici Kolinde Grabar-Kitarović, što znači da je obrisan.

Ranije je HINA objavila nezadovoljstvo u SDA zbog izjava hrvatske predsjednice.

Najjača bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) oštro je u nedjelju napala hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović jer je na društvenim mrežama objavila fotografiju Slobodana Praljka, bivšeg vojnog čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kojega je UN-ov sud osudio zbog ratnih zločina nad Bošnjacima 90-tih godina.

Grabar-Kitarović objavila je na svom Facebook profilu fotografiju Praljka koji je prije dvije godine u sudnici izvršio samoubojstvo nakon što je osuđen na 20 godina zatvora.

SDA smatra da je “odavanjem počasti osuđenom ratnom zločincu hrvatska predsjednica još jednom pokazala svoje pravo lice i svoje agresivne namjere prema BiH”.

U jednoj od vladajućih stranaka u BiH to su usporedili sa situacijom u kojoj bi neki njemački političar veličao generale iz nacističkog razdoblja.

“Predsjednica Hrvatske mora znati da nikada neće ostvariti ono što čak ni Praljak i njegovi mentori nisu uspjeli ostvariti silom oružja”, stoji u priopćenju.

Haški sud je 20. studenog 2017. pravomoćno proglasilo krivima i osudio na ukupno 111 godina zatvora šestoricu hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika zbog etničkog čišćenja Bošnjaka u sklopu plana da se Hrvatskoj pripoje većinski hrvatski dijelovi BiH.

Kada je sudac pročitao presudu Praljku, bivši general HVO-a izjavio je da nije ratni zločinac, da s prezirom odbacuje presudu i popio otrov u televizijskom prijenosu uživo.

Grabar Kitarović je razmjerno često na meti bošnjačkih političara u BiH. Prije dva dana ju je bošnjački član kolektivnog predsjedništva BiH Šefik Džaferović optužio da vrijeđa Bošnjake i da pripada “retrogradnim snagama” koje unose podjele među narodima u toj zemlji.

Bio je to komentar na njezine izjave dane prošlog tjedna tijekom posjete Hrvatima u BiH kada je, aludirajući na Bošnjake, rekla da “treba onemogućiti da brojniji narodi Hrvatima nameću predstavnike na izborima” i da “neće dopustiti da BiH prisvaja jedan narod”.

Grabar-Kitarović je u kampanji za drugi mandat na predsjedničkim izborima 22. prosinca.

Komentiraj