Bivša premijerka Jadranka Kosor se na svom blogu oštro osvrnula na skorašnji susret Kolinde Grabar Kitarović i Aleksandra Vučića.

“Na hitno sazvanoj konferenciji za novinare koja to zapravo i nije bila, Kolinda Grabar Kitarović navijestila je s Pantovčaka  svom hrvatskom narodu pa i hrvatskim državljanima,  da je pozvala predsjednika Republike Srbije u posjet Repubici Hrvatskoj. Novinarska pitanja nisu bila dopuštena jer  ništa nije smjelo narušiti tu objavu za koju ni danas ne znamo je li bila usklađena i dogovorena s Vladom RH.  Što bi, naravno, bilo u skladu s Ustavom i odredbama o usklađivanju vanjske politike.

U pročitanom priopćenju  K. Grabar Kitarović   predstavila se  više kao neka vrsta  međunarodne koordinatorice i medijatorice između dvije države  koje imaju probleme, a  manje  kao predsjednica RH,  suverene članice EU. Kako je i pročitala,  odlučila je prekinuti verbalni rat između dvije države, rekla je  kako je sazrelo vrijeme za susret njen i Vučićev baš sada, baš u Hrvatskoj i baš u Zagrebu. Konstatirala je da je to  vrijeme sazrelo  baš u trenutku novog  granatiranja srbijanskih optužbi prema Hrvatskoj zbog Jasenovca, zbog ustaštva i građanskog rata kako oni kvalificiraju Domovinski rat. Sve  optužbe  tog tipa koje su dolazile iz Srbije bile su forte  u predsjedničkoj kampanji  KGK a zbog nereakcija ili slabih reakcija  na takve optužbe ona je optuživala  i Josipovića i tadašnju lijevu Vladu. Što je dočekano s velikim odobravanjem u desnom biračkom tijelu  pa je Josipović, unatoč pohođenju šatora u Savskoj, izbore izgubio.

U kampanji prije tri godine Grabar Kitarović je obećavala  da se nećemo  koncentrirati region ako ona pobijedi,  da se ona neće baviti regijom nego svijetom i da su nam te regionalne teme nametnuli svi oni  koji ne vole ili nedovoljno vole Hrvatsku. I u nedavnom, božićnom  intervjuu Večernjem listu gospođa Grabar Kitarović  se  požalila:“U društvu je godinama stvarano ozračje da je hrvatska država nekakv provizorij, neželjeno dijete, kako ništa ne valja i kako je prije bilo bolje. Nacionalni identitet nije se njegovao, nego se, naprotiv, čak zatirao. Osim toga, bile su prekinute veze s Hrvatima izvan Hrvatske, što je loše utjecalo na nacionalnu koheziju”… 

Više pročitajte na blogu Jadranke Kosor.

Komentiraj