Jadranka Kosor misli da Marić odlazi zbog uvođenja eura: ‘Da, nije vrijeme za euro. Time to say goodbye’

Bivša premijerka Jadranka Kosor na svom je twitter profilu iznijela malo drugačiju teoriju o tome zašto iz Plenkovićeve Vlade odlazi prvi čovjek državnih financija Zdravko Marić.

U kratkim crtama, Jadranka Kosor poručila je:  “Da, nije vrijeme za euro. Time to say good bye.”

Sasvim suprotno ocjeni Vlade kako Marić odlazi nakon što je ispunio Vladin i svoj cilj ulaska Hrvatske u eurozonu, što je definitivno potvrđeno, iza znakovite poruke bivše premijerke krije se zapravo ocjena da u ovim kriznim vremenima odluka o uvođenju eura nije najbolje rješenje.

Bivša premijerka takvu je ocjenu iznijela i u prošlotjednom intervjuu Nacionalu koji je dala povodom devete obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Na pitanje što misli kako će, uslijed ruske agresije na Ukrajinu i energetske krize, izgledati jesen i misli li da je Hrvatska spremna za ulazak u eurozonu i Schengen, Jadranka Kosor jasno je da dala do znanja da misli da bi odluku o ulasku u eurozonu trebalo preispitati i možda odrediti drugi tajming, onaj koji bi Hrvatskoj više odgovarao.

“Potpisivanjem pristupnog ugovora za ulazak u EU odlučili smo se i za uvođenje eura. Međutim, o tome u kojim uvjetima i kad je to najpovoljnije za građanke i građane RH, odlučujemo sami. Sve što radi Vlada, svaka vlada, mora biti u interesu građanki i građana RH. I moj napor da završimo pregovore i da postanemo članica Europske unije bio je zbog boljeg života građanki i građana RH. Tako mora biti i s ulaskom u eurozonu. U uvjetima galopirajuće inflacije koja neće stati, trebalo je zastati, razmisliti. Jesen će biti teška, mnogi među nama koji i danas jedva žive, živjet će na rubu egzistencije. Početak iduće godine mogao bi biti poguban za živote mnogih, puno se ljudi boji i zato bi bilo razumno razmotriti sve aspekte s vodećim stručnjacima u RH. U Vladi, jasno. Država na prvom mjestu mora voditi računa o tome kako će građani preživjeti s obzirom na mnoge visokozadužene kreditima s malim plaćama, mnoge oštećene u potresu i financijski iscrpljene zbog inflacije i siromaštva”, rekla je bivša premijerka u intervjuu.

Poručila je da bi najviše trebalo misliti o umirovljenicima koji već danas zaista jedva pristojno žive te je dala do znanja da vjerojatni benefiti od uvođenja eura neće moći kompenzirati sve negativne efekte te da euro neće spriječiti rast cijena, već upravo obrnuto.

“Činjenica je da sve države članice EU-a nisu uvele euro, nije to presudno za napredak države, gospodarstva i bolji život ljudi. A te investicije o kojima govorite čekamo desetljećima. Govorim o obvezama Vlade, a svaka vlada ima moć donositi odluke koje se reflektiraju na život građana. Rast cijena hrane osobito, jer je svaki dan sve nezaustavljivo skuplje i fascinirana sam činjenicom da su ulje, šećer, brašno, primjerice, višestruko jeftiniji u Njemačkoj nego u Hrvatskoj. Kako to, kako to?”, zaključila je.

JADRANKA KOSOR: ‘Hrvatska je željna hrabrog liderstva, mnogi čekaju snažnu političku osobu lišenu manira Kralja Sunca’

Komentiraj