Jadranka Kosor: “Kako smo došli do toga da neki misle da oni koji Banijom nazivaju strašno stradalo područje RH, ne vole domovinu?”

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor na društvenoj mreži Twitter osvrnula se na diskusiju koja se u hrvatskom javnom prostoru odvija od razornog potresa koji je krajem prošle godine pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna područja.

‘Banovina ili Banija’ – pitanje je koje kola medijskim prostorom, a Kosor se pita kako smo došli do toga da oni koji potresom stradalo područje zovu Banija – ne vole domovinu. Direktna je to reakcija na informacije koje je u ponedjeljak objavio N1 – da je hrvatska europarlamentarka Dubravka Šuica, na virtualnoj sjednici Predsjedništva HDZ-a, pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi i iz toga što ‘Banovinu zovu Banijom’.

“Pa sad mene, koja stvarno govorim Banovina, tjerate da kažem Banija. Pa kakva vam je to agenda i gdje su vam sve te sastavnice”, napisala je Jadranka Kosor u ponedjeljak navečer.

Nastavila je u utorak ujutro: “Kako smo došli do toga da neki misle da oni koji Banijom nazivaju strašno stradalo područje RH, ne vole domovinu? Dok mnogi i dalje, na tom komadiću zemlje, zvali ga kako god, mrznu od hladnoće i straha ali i slutnje da će biti zaboravljeni.”

“Ali gospođi koja je dobila sjajnu poziciju u EK, ne smeta što potpredsjednik Milošević ili Pupovac potresom uništeno područje nazivaju Banijom. Jer je, je li, zahvaljujući njihovoj potpori Vladi i dobila to mjesto. Toplo, čisto, daleko”, napisala je.

Kosor se ovim objavama osvrnula na virtualnu sjednicu Predsjedništva HDZ-a koja je održana u ponedjeljak navečer, na kojoj su, kako je objavio N1 predsjednik stranke Plenković, šef Sabora Jandroković, ali i Vladimir Šeks te potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica bili prilično kritični prema medijima, ali i oporbi.

U tim kritikama najglasnija je bila Dubravka Šuica koja je, kako je objavio N1, ustvrdila da je evidentno da mediji pokušavaju srušiti HDZ, a da se to vidi i iz toga što “Banovinu zovu Banijom”.

Vodeći ljudi HDZ-a poručili su da se dio medija udružio s opozicijom, lijevom te dijelom radikalne desnice, u tvrdnjama kako je država loše reagirala u kriznoj situaciji nakon razornog potresa, i to sve kako bi naštetili HDZ-u i vladi. Kako tvrdi N1, Plenković je članovima Predsjedništva rekao da dio medija i oporba pokušavaju umanjiti ulogu vlade u pomoći Banovini, a u tim ga je riječima podržao i Jandroković.

Vladimir Šeks, doznaje N1, tvrdio je kako mediji udruženi s ljevicom pokušavaju promijeniti ishod rezultata parlamentarnih izbora. Ali tumačio je i kako se kriminalizacijom poslijeratne obnove Banovine pokušava kriminalizirati i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana, odnosno uopće hrvatsku državnost i HDZ kao stranku koja je u političkom smislu imala vodeću ulogu u stvaranju hrvatske neovisnosti.

Komentiraj