Anto Magzan/PIXSELL

JADRANKA KOSOR “Imamo tri male Vlade u jednoj, i Vijeće za suradnju”

Bivša premijerka Jadranka Kosor gostovala je večeras u Pressingu N1 televizije, gdje je komentirala aktualne događaje.

U ponedjeljak se u Bruxellu održavao summit EU-Turska, a hrvatski premijer Tihomir Orešković rekao je kako je realno očekivati zatvaranje tzv. balkanske rute. Kosor kaže kako konačno rješenje izbjegličke krize može biti samo na svjetskoj razini, da sve velike, najmoćnije sile zajedničkim snagama zaista pokušaju zaustaviti odlazak ljudi.

“Ono što bi bilo opasno za Hrvatsku bi bilo da dio ljudi ostane u Hrvatskoj, a da drugi zatvore granice. Mi nemamo odgovor ako se promijeni ruta. Pritisak na grčko-makedonskoj granici ne može dugo potrajati. Vidimo da Turska traži ogroman novac. Bez obzira tko što mislio, oni su već dosad podnijeli velik teret. Baš kao i Makedonija i Grčka, koja je doista u nezavidnoj situaciju”, objašnjava Kosor.

Poručila je da se vođenje Vlade ne može usporediti s vođenjem blo koje kompanije na svijetu. “Vlada vodi društvo. To nije ni približno slično. Vrsta chiefa jest premijer. On mora nadzirati, povezivati svoje ministre, da bi oni nadzirali svoja ministarstva i tako se taj proces zahuktava”, kaže Kosor i dodaje da vjeruje da premijer sebi traži neku bazu.

“Premijer nastoji pokazati da nije lutka na koncu. Želi se osamostaliti, steći red. Jako je popularan, drugi je iza predsjednice države i mogao bi je prestići. Ono što se događa jest da imamo 3 paralelna sustava. Tri male vlade u jednoj Vladi. Ministri koji su došli iz kvote Mosta se okreću Petrovu, drugi je HDZ-ova ekipa i premijer treći. Imamo i Vijeće za suradnju”, smatra bivša premijerka.

Dodala je kako je Orešković ostavio razrješenje Lozančića da visi u zraku, a nije ni imenovao novog ministra branitelja. Time, misli Kosor, pokušava dati do znanja da želi biti samostalan. “To je nevjerojatan udarac, kad glavnog tajnika HDZ-a ne želi na prvu izabrati. Time on želi u javnosti ostaviti dojam da je potpuno samostalan”, poručuje.

Prije nekoliko dana Jakša Puljiz, glavni suradnik Branka Grčića u prošloj Vladi, izabran je za Chief Integration Officera. “A najviše kritika iz HDZ-a je upravo došlo na račun kritika Branka Grčića i njegovo ministarstvo. Sad bi suradnik iz toga ministarstva trebao koordinirati ministarstva”, rekla je Kosor dodajući da nije prirodno da se stvara još jedan posrednik između premijera i ministara.

Na kraju je rekla kako se ne može vratiti u HDZ jer je izbačeba od strane visokog časnog suda.

Komentiraj