Jadranka Kosor: “Bilo je pogrešno dodati socijalnu skrb u tako opsežno ministarstvo”

Bivša hrvatska premijerka i nekadašnja ministrica obitelji Jadranka Kosor u subotu je za ‘Novi dan’ N1 televizije komentirala koliko tragičan slučaj teškog ozljeđivanja dvogodišnje djevojčice u Novoj Gradiški reflektira što nije u redu sa sustavom socijalne skrbi.

“Iz jučerašnjih izjava resornog ministra nakon ovog strašnog događaja, vjerujem da smo se mnogi informirali tko je (uopće) ministar socijalne skrbi. Mislim da nije bila dobra odluka spojiti socijalnu skrb u tako opsežan resor, dakle i rada i mirovinskog sustava. Jučer sam saznala da je ministar Aladrović i ministar obitelji”, kazala je Jadranka Kosor.

Ističe da su to sve područja koja zahtijevaju iznimnu pozornost nekoga tko će određivati smjer, a to mora biti ministar. U vrijeme njenog mandata, podsjetila je, postojalo je ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, zatim ministarstvo obitelji. Podsjetila je i na to da je Ustavni sud još 2017. naložio da se donese novi obiteljski zakon, što je palo u zaborav.

“Mislim da ovo pokazuje da se ovim sustavom ili malotko ili premalo bavi i da je to sustav koji zahtijeva više novca, više angažmana i više znanja. Evo prilike da se od ovih sredstava koje možemo povući iz EU-a znatno veći dio usmjeri u socijalu, kroz ministarstvo socijale, a ne u potporu INA-MOL-u”, istaknula je.

Napomenula je da ovaj slučaj pokazuje puno propusta, neznanja i nemara. “Ostaje ogromno pitanje, kakvi su to ljudi koji tako, do smrti zapravo, ugrožavaju, tuku i zlostavljaju vlastito dijete?”, pita se.

“Meni je nekako bilo malo tužno, skoro i nelagodno, budući da sam bila ministrica obitelji, slušati jučer ministra. Ne krivim njega, on je relativno nov u tom resoru i očito je da se nije time specifično bavio. Činjenica da je ta obitelj već bila evidentirana. To govori i policija, to je zastrašujuće”, poručila je bivša premijerka.

 

Komentiraj