Jack London, pisac nemirna duha

Slavni američki pisac smatra se jednim od prvih pisaca koji su počeli pisati komercijalnu fikciju, a kasnije i znanstvenu fantastiku. Neka od najpoznatijih djela Jacka Londona su “Bijeli Očnjak”, “Zov divljine”, “Morski vuk” i “Priče s južnih mora”.

Objavio je gotovo 50 knjiga: 20 zbirki pripovjedaka, 20 romana, zbirke eseja i drame. Imao je 20-tak godina kada je podlegao općem ludilu i sa svojim prijateljima otišao na Aljasku u potragu za zlatom. Isprva su imali sreće – prijatelji su uspjeli prestići mnoge kopače zlata, doći do rijeke Yukon i založiti jedno mjesto. Istina, tamo nikad nisu pronašli plemeniti metal. Kao rezultat toga, gotovo svi potencijalni lovci morali su se vratiti kući bez ičega. Svi osim Jacka Londona. S putovanja je donio dvije stvari – skorbut, bolest uzrokovanu akutnim nedostatkom vitamina C, i slike budućih junaka njegovih knjiga.

Posljednje godine svog života Jack London je bio u najdubljoj kreativnoj krizi. Svojedobno je postao toliko očajan da se počeo umivati alkoholom. Depresija i alkohol uzrokovali su u njega razvoj uremije (bubrežne bolesti).  Umro je 22. studenog 1916. godine od predoziranja morfijom. Bilo mu je samo četrdeset godina. Mnogi su skloni vjerovati da je pisac namjerno uzeo prekomjernu količinu droge, jer više nije imao snage boriti se za život.

Komentiraj