JAČANJE PEGIDE: Pollicija imala pune ruke posla diljem europskih gradova

FaH

Policija diljem europskih gradova ovog je vikenda imala pune ruke posla nakon što je na brojnima demonstracijama protiv imigranata došlo do sukoba s grupama koji se zalažu za propuštanje izbjeglica, piše Daily Mail.

Policija u Dresdenu izbrojala je oko 2000 prosvjednika koje je organizirala PEGIDA, organizacija čiji puni naziv bi se mogao prevesti Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, a koja u posljednje vrijeme sve više dolazi do izražaja.

Pegida je osnovana upravo u Dresdenu prije dvije godine i od tada je postala pravi magnet za radikalne desničare. Nacionalisti iz PEGIDA-e posljednjih mjeseci sve su snažniji, a to mogu zahvaliti velikoj izbjegličkoj krizi i dolasku izbjeglica i migranata što je podijelilo njemačko društvo.

Tijekom vikenda veliki protest protiv primanja izbjeglica organiziran je i u Pragu, a i tu je intervenirala policija. Martin Konvicka, vođa antimuslimanskog pokreta, dolazak izbjeglica nazvao je invazijom koja predstavlja “veliku prijetnju za sve”.

U Dublinu je također došlo do sukoba između osnivača irske podružnice PEGIDA-e i protivnika osnivanja ovakve grupe. Oko dvije stotine prosvjednika demonstriralo je ulicama Birminghama, a sličan protest održan je i u Pragu.

Sukobi u Nizozemskoj i Francuskoj

U Amsterdamu je došlo do sukoba policije i simpatizera PEGIDA-e koji su organizirali svoj prvi prosvjed u nizozemskom glavnom gradu. Trg na kojem se prosvjed trebao organizirati čak je i zatvoren malo prije početka nakon što je prijavljen sumnjiv paket. Na prosvjedu je bilo tek 200-injak ljudi koji su nadglasani od protivnika prosvjeda i njihove retorike.

“Izbjeglice su dobrodošli, fašisti nisu”, moglo se čuti protivnike prosvjeda kojeg je organizirala nizozemska PEGIDA.

Prosvjed je održan i u francuskom Calaisu gdje je smješten centar za izbjeglice koje uglavnom preko ovog francuskog grada pokušavaju doći u Veliku Britaniju.

“Ovo je naš dom, migranti odlazite”, vikali su članovi PEGIDA-e koji se nisu okupili u velikom broju za razliku od policije koja je osiguravala mir i odlučila zabraniti demonstracije što je dovelo do nereda i prisililo policiju da situaciju riješi korištenjem suzavca

Komentiraj