JAČANJE ODNOSA: Erdogan razgovarao s Putinom o Bliskom istoku

Turski predsjednik Tayipp Erdogan razgovarao je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o situaciji na Bliskom istoku, posebice u Siriji i Iraku, te o boljoj suradnji u borbi protiv ekstremista Islamske države, javlja u ponedjeljak Reuters pozivajući se na ruski Kremlj.

Tijekom telefonskog razgovora dvije strane su istaknule da sve zainteresirane države moraju poduzeti veće napore kako bi se uspješno suprotstavili širenju terorizma i ekstremizma, nabvodi se u priopćenju Kremlja.

NATO je na zahtjev Turske sazvao za utorak hitan sastanak kako bi se raspravila pitanja sigurnosti nakon nedavnog bombaškog napada u Suruzu i kako bi se razgovaralo o turskim operacijama protiv Islamske države i militantnog krila Radničke stranke Kurdistana (PPK).

Nakon bombaškog napada u ponedjeljak u pograničnom gradu Suruzu, u kojem je ubijeno 32, a ranjeno stotinjak ljudi, Turska je pokrenula u vojnu ofenzivu protiv terorista Islamske države ali i protiv ekstremnog krila PPK. IS je napadnut u Siriji, a Kurdi u sjevernom Iraku, gdje su gađana skladišta oružja. Ovim je napadima ugroženo krhko primirje između PKK i Turske, započeto 2013., a u Turskoj je pokrenuta velika protuteroristička policijska operacija.

Bijela kuća je u nedjelju poručila da Turska ima pravo braniti se od pobunjenika u PKK-u te podsjetila da SAD smatra PKK terorističkom organizacijom ocijenivši da Turska ima pravo izvoditi akcije na terorističke ciljeve.

SAD je uvrstio PKK na svoj crni popis, ali održava dobre veze s regionalnom kurdskom vladom na sjeveru Iraka koja se bori protiv IS-a.

Komentiraj