“Ja sam dijete državnog odvjetništva”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Uoči rasprave u Saboru, kandidat za glavnog državnog odvjetnika Dražen Jelenić bio je na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe. O Vladinom prijedlogu, prije raprave u Saboru, svoje mišljenje mora dati Odbor za pravosuđe,

Na početku sjednice Odbora Jelenić je rekao kako je on ‘dijete državnog odvjetništva’. Naglasio je kako je svjestan percepcije DORH-a u javnosti te da vjeruje kako će se ona promijeniti.

“Sve što je dobro u radu DORH-a, a toga ima jako puno, treba znati prezentirati. Uvjeren sam da dobrim načinom prezentacije kvalitetnog rada će se i ta percepcija javnosti promijeniti. Percepcija se temelji na velikim predmetima, a to su korupcija, ratni zločini, gospodarski kriminalitet i poneki predmet za ubojstva, razbojništva, otmice i silovanja”, rekao je.

Jelenić je dodao da mu je cilj, ako bude imenovan glavnim državnim odvjetnikom, revitalizirati odnos DORH-a i kriminalističke policije, koja je njihov glavni partner. “Rad na predmetima korupcije ostaje i dalje prioritet DORH-a uz rad na predmetima organiziranog kriminaliteta. Treba nastaviti ono što je radio USKOK. Potreban je i još jači angažman onih koji su uključeni u predmetima ratnih zločina. Tu mislim na angažman DORH-a u kontaktima i suradnji sa kolegama iz Srbije i Crne Gore. Svjesni smo da veliki broj dokaza se nalazi u tim zemljama. Imamo zaključene sporazume koje treba i dalje forsirati njihovu primjenu”, rekao je.

Rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana Jelenić je ocijenio kao kvalitetnim, a naglasio je i kako postoji prostor za poboljšanje odnosa DORH-a i medija.

Naglasio je da se u javnosti stvara dojam da prijave stoje u ladicama. “Mi toliko ladica nemamo”, kaže Jelenić.

Komentiraj