J. KOREJA “Prerano za industrijsku zonu sa Sjeverom”

epa

Južna Koreja je u četvrtak objavila da neće otvoriti zajedničku industrijsku zonu sa Sjeverom sve dok potonji ne bude pokazao veću odlučnost u nuklearnom razoružanju.

Seul poštuje međunarodne sankcije premda poziva na njihovo postupno ublažavanje ako Sjeverna Koreja bude spremna na ustupke, rekao je južnokorejski ministar ujedinjenja Cho Myoung-gyon.

“Ovdje želim istaknuti da industrijski kompleks Kaesong nećemo otvoriti u bliskoj budućnosti”, rekao je u prigodi posjeta Washingtonu.

“Južnokorejska vlada se vodi jasnim načelom da će se međukorejska i inozemna suradnja nastaviti tek kada se dogodi denuklearizacija Sjeverne Koreje”, dodao je na konferenciji u Wilson Centeru, američkom istraživačkom institutu.

Kaesong, industrijska zona na granici dviju Koreja, gdje su južnokorejske kompanije zapošljavale jeftinu radnu snagu sa Sjevera a sjevernokorejske vlasti ostvarivale zaradu, bio je znak konkretnije pomirbe nakon povijesnog posjeta tadašnjeg južnokorejskog predsjednika Kima Dae-junga Pyongyangu 2000.

No Seul je kompleks zatvorio 2016. zbog sjevernokorejskih balističkih i nuklearnih pokusa.

Komentiraj