Dusko Jaramaz/PIXSELL

IZVRSNi REZULTATI: Novo cjepivo protiv ebole pokazalo se 100 posto učinkovitim

Cjepivo protiv virusa ebole razvijeno u rekordnom vremenu pokazalo se stopostotno učinkovitim u velikom kliničkom ispitivanju provedenom u Gvineji i može se početi koristiti za okončanje epidemije u zapadnoj Africi, izvijestili su u petak znanstvenici.

Cjepivo nazvano VSV-ZEBOV testirano je na 4000 gvinejskih pacijenata koji su bili u kontaktu s osobama zaraženim virusom ebole, a nastalo je zajedničkim istraživanjem kanadske tvrtke NewLink Genetics’, američke farmaceutske tvrtke Merck, Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i suradnika.

Otkad je u prosincu 2013. u Gvineji izbila epidemija ebole, od njezinih je posljedica umrlo više od 11.200 ljudi.

Rezultati istraživanja pokazali su da cjepivo jamči stopostotnu zaštitu nakon samo deset dana, a objavljeni su u petak u stručnome časopisu The Lancet.

Jedan od vodećih stručnjaka za zarazne bolesti, direktor tvrtke Wellcome Trust koja je pomogla u financiranju istraživanja, Jeremy Farrar rezultate je ocijenio “iznimnima”.

“U ovom istraživanju znanstvenici su se odvažili upotrijebiti inovativno cjepivo koje su liječnički timovi u Gvineji koristili usred epidemije. Nadamo se da će novo cjepivo rezultirati okončanjem epidemije te da će biti stalno dostupno tijekom predstojećih neizbježnih epidemija”, rekao je Farrar.

Otkad je u prosincu 2013. u Gvineji izbila epidemija ebole, od njezinih je posljedica umrlo više od 11.200 ljudi.

Komentiraj