Izvršni direktor Bank of America Moynihan: “Pripremamo se za nemogućnost plaćanja američkog duga”

Izvršni direktor Bank of America: Pripremamo se za moguće neplaćanje američkog duga
Kongres se ponovno prepire oko podizanja gornje granice duga, iznosa novca koji američka vlada može posuditi da plati svoje račune na vrijeme. A to znači da korporativna Amerika mora biti spremna na najgore.

Izvršni direktor Bank of America (BAC), druge najveće američke banke, rekao je za CNN kako se nada da će zakonodavci riješiti postojeće probleme, jer tržište i gospodarstvo vole stabilnost. Ipak, neplaćanje duga zemlje ostaje mogućnost koja se ne može zanemariti.

“Moramo biti spremni na to, ne samo u ovoj zemlji nego i u drugim zemljama diljem svijeta”, rekao je izvršni direktor Bank of America Brian Moynihan Poppy Harlow. “Nadate se da se to neće dogoditi, ali nada nije strategija – stoga se pripremite za to.”

Predsjednik Joe Biden mogao bi se dotaknuti te teme u obraćanju o stanju unije u utorak. Američka ministrica financija Janet Yellen već je upozorila Kongres da bi zemlja mogla neisplatiti svoje financijske obveze već u lipnju ako se gornja granica duga prije toga ne podigne.

Yellen je naknadno rekla da bi moglo doći do “globalne financijske krize” ako ne bude dogovora o ograničenju duga. Ministarstvo financija sada poduzima “izvanredne mjere” kako bi nastavilo plaćati račune na vrijeme.

Najnovija drama oko gornje granice duga dovela je do nekih poziva vladi da ga se u potpunosti riješi. Argument je da političke prepirke ne bi trebale spriječiti SAD da ispuni svoje financijske obveze.

Moynihan nije obožavatelj te ideje. Rekao je Harlowu da “mora postojati argument o tome kako osigurati da živimo unutar svojih mogućnosti kao zemlje” kada su ga upitali trebaju li SAD ukinuti gornju granicu duga ili ne.

“Kongres ima kesu. bio bih oprezan s pokušajima restrukturiranja Ustava SAD-a”, rekao je. “Mislim da bismo ga trebali ostaviti na miru i pobrinuti se da ispravno radi.”

No priznao je da je vlada morala potrošiti puno više na razne programe poticaja od 2020. zbog krize Covid-19, rekavši da su se SAD morale “puno zadužiti tijekom proteklih nekoliko godina kako bi prevladale pandemiju povući ekonomiju.”

Ekonomija se naglo oporavila nakon kratkog pada izazvanog Covidom. Toliko da je inflacija sada nedvojbeno najveći problem s kojim se zemlja suočava, kao i Federalne rezerve.

Fed je posljednjih godinu dana agresivno povećavao stope kako bi pokušao ugušiti inflaciju. Povećanja stopa počela su djelovati, ali američko tržište rada ostaje šokantno snažno.

“Stopa nezaposlenosti ostala je vrlo niska. Izuzetno nisko”, rekao je Moynihan Harlowu. “To je jedan od izazova za Fed.”

Imajući to na umu, rekao je Moynihan, Bank of America još uvijek predviđa “blagu recesiju” u nekom trenutku u budućnosti – ali datum početka se stalno pomiče. On tvrdi da bi više stope mogle biti kočnica za profite poduzeća, ali dobra vijest je da većina ljudi još uvijek radi, zarađuje dobre plaće i troši.

Moynihan se također nije činio pretjerano zabrinut da će bilo kakva geopolitička napetost između SAD-a i Kine koja proizlazi iz nedavnog incidenta sa špijunskim balonom imati trajan utjecaj na globalno gospodarstvo.

Rekao je Harlow da je, s obzirom na važnost Kine u globalnom opskrbnom lancu, u interesu svih da ne dođe do eskalacije gospodarskih napetosti.

“Zanimljivo je gledati boks između ove dvije zemlje”, rekao je Moynihan. “Ali najbolja stvar na svijetu je imati slobodnu trgovinu.”

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]