Izvršna predsjednica AstraZenece otkrila koliko će koštati cjepivo

Iskra Reić, izvršna predsjednica AstraZenece za Europu, kazala je u emisiji Hrvatskog radija “Izaberi zdravlje” da je ta farmaceutska tvrtka prošli tjedan počela s proizvodnjom finalnog proizvoda te da odmah, nakon odobrenja, može početi s isporukom.

Objasnila je da cjepivo AstraZenece nije komplicirano za skladištenje. Trebat će se čuvati na temperaturi od 2°C do 8°C te tako može biti skladišteno sve do isteka roka. Napomenula je da AstraZenece neće prodavati cjepivo po tržišnim cijenama, već po cijeni proizvodnje te da bi to moglo iznositi nekoliko dolara po dozi.

Reić je u ime AstraZenece potpisala ugovor s Europskom unijom o distribuciji cjepiva, a laže da se ta farmaceutska tvrtka obvezala dostaviti cjepivo do jedne adrese u svakoj državi članici, a potom svaka država dalje raspoređuje cjepivo, prenosi HRT.

Epidemiolog Branko Kolarić kazao je kako se cijepljenje realno može očekivati iza Nove godine, odnosno u veljači te da ne bi trebala postojati zabrinutost u vezi s učinkovitošću AstraZenecovog cjepiva. Podsjeća da se neće moći cijepiti mlađi od 18 godina.

Smatra i da bi u borbi protiv epidemije najučinkovitije bilo masovno testiranje, micanje ljudi iz cirkulacije u izolaciju te napominje da brzi antigenski testovi nisu toliko precizni kao PCR.

Komentiraj